Penktadalis dirbančiųjų nežino, koks jų darbo tikslas

2014-07-17

gratisography.com pav.

Įdarbinimo portalas cvbankas.lt paskelbė apklausos rezultatus, kurie parodė, jog darbuotojams yra svarbu žinoti, kaip jų darbą vertina darbdaviai – nepriklausomai nuo to, ar tas vertinimas teigiamas ar ne. Apklausa taip pat parodė, kad penktadalis darbuotojų dirba nežinodami, koks jų darbo tikslas.

Vis daugiau kalbant apie lyderystės idėjų pritaikymą versle, kaip vienas pagrindinių sėkmingo lyderio bruožų yra nurodomas sugebėjimas aiškiai suformuluoti ir nurodyti darbuotojams siekiamus tikslus. Atliktos apklausos duomenys parodė, kad kiek mažiau nei pusė darbuotojų turi į lyderius galintį pretenduoti vadovą.

Tyrimas atskleidė, kad aiškiai apibrėžtus reikalavimus, ką turi pasiekti, žino 40 proc. dirbančiųjų. Dar tiek pat darbuotojų nurodė, kad tikslus išsikelia sau patys, daugmaž nutuokdami, ko iš jų tikisi darbdavys ar vadovas. Likę darbuotojai nurodė, kad atlieka skiriamas užduotis, tačiau koks jų tikslas – nežino.

Kitas sėkmingam darbdavio ir darbuotojo bendradarbiavimui reikalingas elementas yra grįžtamasis ryšys. Remiantis apklausos duomenimis, čia situacija kur kas geresnė. Apytiksliai 80 proc. dirbančiųjų nurodė sulaukiantys grįžtamojo ryšio. Tarp jų, 10 proc. darbuotojų teigė sulaukiantys tik gerų pastabų, o 30 proc. atvirkščiai – tik kritikos.

Labai mažai darbuotojų mano, kad jų nuomonė darbe yra svarbi. Trečdalis mano, kad ji išvis nėra svarbi, trečdalis – kad svarbi tik kai kada. Tik pusė dirbančiųjų dirba su įkvėpimu – įkvėpimo šaltinis gali būti  kolegos, vadovas ar pats darbas.

Paklausti, kas labiausiai jiems patinka darbe, darbuotojai nurodė kolektyvą (24 proc.), patį darbą (19 proc.), įvairias garantijas (19 proc.), galimybes tobulėti (14 proc.), vadovo požiūrį (14 proc.). Tuo tarpu finansinės galimybės patinka vos 10 proc. respondentų.

Įvertinus šiuos faktorius, ne taip ir nuostabu, kad vos pusė darbuotojų prisipažįsta, kad dirba taip gerai, kaip tik gali. Taigi, apklausa atskleidžia, kad Lietuvos darbdaviams dar tikrai yra kur tobulėti, kuriant tinkamas ir pilną darbuotojų potencialą atskleidžiančias darbo sąlygas.

Parengė Rūta Geležinė, pagal cvbankas.lt informaciją