Kompanijų restruktūrizacija: TEO Lt -400, Microsoft -18 000

2014-07-18

Vykstant kompanijų restruktūrizacijoms, daugybė darbuotojų praranda darbus. Štai JAV kompanija šią savaitę paskelbė atleisianti 18 000 darbuotojų dėl vykdomo reorganizavimo ir mėginimo didinti savo darbo našumą. Tuo tarpu Lietuvoje veikianti TEO LT darbuotojus pamažu atleidinėja jau nuo metų pradžios. Dėl vykdomo kompanijos persitvarkymo, darbo jau neteko apie 400 darbuotojų.

Ketvirtadienį Microsoft kompanija paskelbė, kad ruošiasi atleisti 18 000 darbuotojų. Nurodoma, kad to priežastis – planuojama kompanijos restruktūrizacija. Darbų neteks tiek „profesionalūs“, tiek fabrikų darbininkai. Restrktūrizacija palies firmos padalinius San Diege (JAV), Pekiną ir Dziangmeną (Kinija), bei Oulu (Suomija). Taip pat, bus panaikintas Microsoft padalinys Komarome, Vengrijoje. Tokiais drastiškais veiksmais tikimasi sureguliuoti Microsoft gamybos pajėgas iki „tinkamo dydžio“.

Reaguodamas į šią situaciją, ES Darbo, socialinės apsaugos ir įtraukties komisaras  Laszlo Andor išplatino pranešimą, kuriame teigia siekiantis susitikti su Microsoft atstovais. Su jais L.Andor nori aptarti kokių derėtų imtis priemonių kuo labiau sumažinant socialinius atleidimų padarinius ir ieškoti kelių, kaip padėti atleidžiamiems darbuotojams.

Jau anksčiau žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų, kad Microsoft gresia etatų mažinimas. Tuomet analitikai prognozavo, kad gali būti atleista apie 6000 – 12000 darbuotojų. Tačiau šią savaitę paaiškėjęs atleidžiamų darbuotojų skaičius ne tik pranoksta drastiškiausius analitikų skaičiavimus, bet ir yra didžiausias per visą kompanijos istoriją. Prieš tai, daugiausiai darbuotojų Microsoft buvo atleidusi 2009 metais.  Dėl tuomet vykusios ekonominės krizės, buvo atsisveikinta su 5 tūkst. darbuotojų.

Lygiagrečiai su Microsoft bendrovės pranešimu, Lietuvos bendrovė TEO LT paskelbė nuo metų pradžios jau atleidusi apie 400 darbuotojų. Bendrovė teigia, kad darbuotojai atleidžiami dėl vykstančios restruktūrizacijos. Tokiomis priemonėmis tikimasi kasmet sutaupyti apie 8 mln. Lt. Bendrovė taip pat skelbia išeitinėms kompensacijoms jau išleidusi 13 mln. Lt, vietoje planuotų 6,8 mln. Lt.

Paklaustas, ką svarbu žinoti dėl kompanijos restruktūrizacijos atleidžiamiems darbuotojams, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis išvardino keltą momentų.

Visų pirma, dėl etatų mažinimo atleidžiamam darbuotojui turi būti siūlomas kitas darbas toje pačioje kompanijoje, jei yra tokia galimybė. Pavyzdžiui, atleidžiamam vadybininkui turi būti pasiūlyta naktinio sargo vieta, jeigu kompanijoje yra laisva tokia pozicija.

Vykdant kompanijos reorganizaciją, darbuotojai turi būti atleidžiami tam tikra tvarka. Pavyzdžiui, darbe sužaloti ar profesine liga sergantys darbuotojai turi pirmumo teisę išsaugoti savo darbo vietą. Tokią teisę taip pat turi tie darbuotojai, kurie yra profesinių sąjungų renkamų organų nariai.

Atleidžiamų darbuotojų skaičius turi turėti realų pagrindą. Prieš atleidimus darbdaviai privalo surengti susitikimą su darbuotojais ir jų atstovais, kuriame būtų pateikiama visa informacija apie numatomus veiksmus, darbuotojų socialines garantijas ir teisinę padėtį.

Atleidžiamam darbuotojui priklauso šešių mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio išmoka, nebent kolektyvinėje sutartyje yra nurodoma kitaip.

 

Parengė Rūta Geležinė, remiantis The Washington Post, vz.lt ir LPS „Sandrauga“ inf.