Graikijoje teismas išteisino darbininkus šaudžiusius žemvaldžius

2014-07-31

Graikijos teismas išteisino arba lygtinai atidėjo bausmės vykdymą žemvaldžiams, šaudžiusiems į braškių laukuose dirbančius imigrantus iš Bangladešo. Toks sprendimas sukėlė žmogaus teisių gynėjų, profesinių sąjungų ir imigrantų bendruomenių Graikijoje pasipiktinimą.

Kaip praneša  Tarptautinė žmogaus teisių gynimo asociacija Amnesty International, pernai metais balandžio 17 dieną prižiūrėtojai apšaudė 33 braškių laukuose dirbusius imigrantus iš Bangladešo. Incidentas įvyko po to, imigrantai prisijungė prie kitų darbininkų, protestuojančių dėl septynis mėnesius nemokėtų atlyginimų. Aštuoni darbininkai buvo sunkiai sužeisti.

„Jie mus mušė ir šaukė „Mes jus užmušim“. Trys prižiūrėtojai šaudė į mus, kol kiti mus mušė lazdomis. Šaudymas tęsėsi daugiau negu 20 minučių“ – Amnesty International atstovams sakė vienas iš darbininkų.

Žmogaus teisų gynimo asociacija, lankiusi incidento vietą, tiek Graikijos žiniasklaida praneša, kad braškių laukuose dirbę imigrantai buvo priversti dirbti ir gyventi siaubingomis sąlygomis. Darbininkai, tarp kurių ir vos sulaukusieji pilnametystės, gyvena pergrūstose pašiūrėse be sanitarinių sąlygų ir neturėdami galimybės pasiekti švaraus vandens.

„Labai trūksta realių veiksmų, sprendžiant siaubingų gyvenimo sąlygų ir darbuotojų išnaudojimo klausimus, kurie pirmiausia  ir paskatino imigrantus iš Bangladešo protestuoti. XXI amžiuje tokios darbo ir gyvenimo sąlygos paprasčiausiai nepateisinamos“ – teigė Amnesty International atstovas Graikijoje.

Organizacija išreiškė ypatingą susirūpinimą situaciją, ypač todėl, kad plačiai nuskambėjęs atvejis nėra pavienis. Panašiomis sąlygomis gyvena tūkstančiai imigrantų darbininkų visoje šalyje. Tačiau panašu, kad šalis dar nėra pasiruošusi pokyčiams.

Šiandien, po mėnesį laiko trukusios dramos, Graikijos teismas du žemvaldžius, šaudžiusius į darbininkus, išteisino, o dar du nuteisė lygtinėmis bausmėmis. Įdomu tai, kad išteisintas ir žemių savininkas, kuris praeityje buvo kaltinamas prekyba žmonėmis. Kaltinamuosius atstovavo žymiausi kriminalinių nusikaltimų advokatai.

Tokį sprendimą pasmerkė profesinės sąjungos, anti-rasizmo judėjimai ir kai kurie politikai. Kaip išsireiškė vienos Graikijos kairiųjų partijos politikė, kitiems imigrantams šis teismo sprendimas siunčia aiškią žinutę, kad ir jie „gali būti nušauti kaip šunys“, o darbdaviams – kad imigrantus galima išnaudoti ir likti nenubaustiems.

Graikijoje didžioji dauguma dirbančiųjų vaisių laukuose yra imigrantai, o braškių industrija neša milijoninį pelną.

 

Parengė Rūta Geležinė, remiantis Amnesty International ir The Guardian inf.