Tatuiruotės darbe – vis dar tabu?

2014-08-01

Kažkada tatuiruotės būdavo išskiriamasis kalinių, gaujų narių, na, gal dar ir jūreivių ženklas. Tačiau šiuo metu jos jau mažai ką stebina ir tampa vis dažniau sutinkamos tarp ‘paprastų žmonių’. Tačiau ar darbdavių požiūris į tatuiruotes keičiasi taip pat sparčiai? Ir ar dar galioja posakis, kad jei atrodysi taip kaip žmogus nuotraukoje (dešinėje) – niekada nesusirasi darbo? Į šiuos klausimus mėgina atsakyti dienraštis bbc.co.uk.

Jauni darbuotojai vis dažniau turi tatuiruočių ar auskarų veide, kas iššaukia skeptišką ar net negatyvią darbdavių reakciją. Nors kūno menas tapo žymiai populiaresnis visuomenėje, tačiau darbe jis vis dar siejamas su stigma.

Kai internetinis darbo skelbimų puslapis apklausė darbdavius, kokios išvaizdos žmonių jie nedarbintų/nesuteiktų paaukštinimo, sąrašo viršuje atsidūrė auskarai (37%) , o matomos tatuiruotės buvo trečios (31%).

Tačiau toks požiūris dramatiškai nesiderina su besikeičiančia darbuotojų demografija. Štai amerikiečių atliktos apklausos duomenimis, tarp 18-29 metų amžiaus jaunimo 38% turėjo bent vieną tatuiruotę.

Taigi, kad „pritrauktų ir išlaikytų jaunuosius talentus, verslui teks įveikti negatyvius stereotipus apie kūno meną“ – sakė San Franciske dirbanti žmogiškųjų išteklių konsultantė Barrie Gross.

Kol kas karjerų konsultantai vis dar pataria darbo pokalbio metu paslėpti ar kiek įmanoma labiau užmaskuoti tatuiruotes ir ne ausyse esančius auskarus. Kaip bebūtų keista, Anglijoje esančio St. Andrews universiteto atlikta apklausa parodė, kad net tie darbdaviai, kurie patys turi tatuiruočių, neigiamai žiūri į kūno meną demonstruojančius kandidatus.

Be to, vis dar mėgstama į vidaus darbo taisykles įtraukti aprangos kodą, draudžiantį demonstruoti kūno meną. Verslininkai, sako, taip elgiasi bijodami sugadinti savo verslo reputaciją ir nubaidyti klientus.

Įdomu tai, kad su tatuiruotėmis siejamą stigmą kur kas dažniau patiria moterys. Kaip teigia Teksaso technikos universiteto (JAV) profesorė Myrna Armstrong, 20 metų tyrinėjanti kūno meną, moterys kur kas dažniau kreipiasi į tatuiruočių šalinimo klinikas, dėl darbe girdimų neigiamų komentarų ar sunkumų slepiant tatuiruotes po drabužiais.

Vis dėl to, darbdavių požiūrį į darbuotojų išvaizdą imasi keisti ir teismai. Štai viena Australijos ligoninė mėgino uždrausti savo darbuotojams turėti matomuose kūno vietose esančių tatuiruočių ar auskarų. Tačiau sukilusios profesinės sąjungos kreipėsi į teismą, kuris tokį aprangos kodą pripažino neteisėtu.

Tad tatuiruotės, nors ir iš lėto, bet ima prasiskinti kelią ir į darbo pasaulį.

 

Parengė Rūta Geležinė, remiantis bbc.co.uk