Rusijos embargas: aptartos priemonės pasirūpinti atleidžiamais darbuotojais

2014-08-20

Rusijai paskelbus apie tam tikrų produktų įvežimo draudimą, socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Lietuvos darbo biržos (toliau – LDB) atstovų dėmesys nukrypo į šių sektorių darbuotojus. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė susitikime su LDB vadovais aptarė darbuotojų užimtumo užtikrinimo priemones, jeigu iškiltų tokia „būtinybė“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išplatintame pranešime spaudai skelbiama, kad anot LDB atstovų „pagal pirmines apklausas, apie didelius grupinius atleidimus iš ūkio sektorių, kurie galimai nukentėtų nuo Rusijos embargo, pranešimų negauta“.

Kol kas yra pastebimas kiekvienai vasarai būdingas darbo rinkos sezoniškumas. Manoma, kad embargo poveikis darbo rinkai ryškiau pasimatys per mėnesį, kai verslas įvertins pokyčius.

Teritorinių darbo biržų ir Lietuvos darbo biržos vadovams yra pavesta kasdien sekti vykstančius darbo rinkos pokyčius savo regione ir reaguoti į juos turimomis priemonėmis bei pasirengti prevencinių veiksmų planus.

Tarp instrumentų, kuriuos reaguodama į darbo rinkos pokyčius gali panaudoti darbo birža, yra minimi profesinis mokymas, perkvalifikavimas, vietinių užimtumo iniciatyvų skatinimas, darbo vietų steigimo subsidijavimas  ir kitos aktyvios darbo rinkos politikos programos.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministerija, savo ruožtu, žada rengti dokumentus galimoms specialioms priemonėms – prevencinio perkvalifikavimo, viešųjų darbų dėl krizės sunkumus patiriančiose įmonėse projektai ir kreipimasis į Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondą.

Grupės darbuotojų atleidimu laikomi darbo sutarčių nutraukimai, kai per trisdešimt dienų dėl ekonominių, technologinių priežasčių, darbovietės struktūrinių pertvarkymų ar dėl kitų priežasčių, nesusijusių su atskiru darbuotoju, numatoma atleisti iš darbo daugiau negu 10 darbuotojų.

Darbdavys apie numatomą grupės darbuotojų atleidimą privalo raštu pranešti teritorinei darbo biržai pasibaigus konsultacijoms su darbuotojų atstovais ir ne vėliau kaip prieš įteikdamas darbuotojams įspėjimus apie darbo sutarties nutraukimą. LDB praneša, kad rugpjūčio mėnesį oficialių pranešimų apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus iš maisto pramonės įmonių negauta.

Per pirmąsias rugpjūčio savaites apie grupės darbuotojų atleidimą informavo UAB „Kauno restauratorius“, dėl bankroto atleidžiantis 20 darbuotojų; vežėjų automobiliais asociacija „Linava“, dėl struktūrinių pertvarkymų numatanti atleisti 16 darbuotojų; tarptautinius pervežimus vykdanti UAB „Hofa“,  dėl sumažėjusių pervežimų apimčių planuojanti atleisti 210 darbuotojų, tarp kurių –  120 vairuotojų.

Iš viso, LDB duomenimis, per septynis šių metų mėnesius gauti 27 pranešimai apie numatomą 1239 darbuotojų atleidimą. Pernai analogišku laikotarpiu buvo gauti 44 pranešimai apie atleidimus ir įspėti 1922 darbuotojai.

Parengė Rūta Geležinė, remiantis Lietuvos darbo biržos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inf.