10 karjeros patarimų, kurių verčiau nepaisyti

2014-10-11

Ne visi karjeros patarimai yra geri, netgi tie, kurie parduodami už pinigus, atkreipia dėmesį verslo naujienų portalas Forbes.com ir atskleidžia 10 patarimų, kurie gali padaryti didesnę žalą nei naudą.

1. Palikite darbą, jeigu nejaučiate jam aistros

Darbas, kuris jums patinka turi būti jūsų karjeros tikslas, bet tai nereiškia, kad jo ieškodami negalite dirbti bent kokio kito darbo. Vos tik suprasite, kad esamas darbas jums nepatinka, neskubėkite iš jo išeiti, neapsvarstę kitų pasiūlymų. Dirbdami galite ieškoti kito darbo.

2. Už tokį darbą nepakankamai moka

Darbdaviai atkreipia dėmesį, kad jauni darbuotojai, kurie suka nosį nuo juodų darbų ištiesų labai daug praranda. Jeigu atlikdami jiems ne itin patinkančias užduotis darbuotojai būtų sąžiningesni, jie pelnytų pasitikėjimą ir kitą kartą gautų įgyvendinti rimtesnius, t.y. ir geriau apmokamus, projektus.

3. Ryšiai, ryšiai, ryšiai

Užuot siekdami turėti kuo daugiau ryšių ir įvairiausiais būdais plėsdami savo pažįstamų ratą, verčiau turėkite kelis gerus kontaktus. Stiprūs ryšiai padeda susirasti darbą, bet jūs turite žinoti, kad jūsų atsarginis variantas visada yra jūsų patirtis ir kompetencija.

4. Išsaugokite tai veiklos rezultatų vertinimui

Tokį patarimą galima išgirsti įmonėje, kurioje metų gale vyksta darbuotojų veiklos rezultatų vertinimas ir pagal tai yra vertinamos tolimesnės jų karjeros galimybės. Tačiau, jeigu tai išgirdote, reiktų suklusti – kažką darote ne taip. Šis patarimas nieko gero nežada. Veiklos rezultatų vertinimo metu vadovai neturėtų versti darbuotojus jausti nemaloniai, darbuotojams neturi prireikti įrodinėti savo pasiektų rezultatų. Darbuotojai turi jaustis gerai ištisus metus, taip pat ir metinio pokalbio metu.

5. Įgykite magistro laipsnį

Norint pasiekti sėkmę karjeroje, nebūtina turėti magistro laipsnį. Nors šis išsilavinimo laipsnis yra vertingas, bet prieš jį įgydami pamastykite, kokią pridėtinę vertę jis jums suteiks. Kartais kur kas vertingesni yra specializuoti kursai ar patirtis įgyvendinant sudėtingą projektą.

6. Gebėkite atlikti daug užduočių vienu metu

Jauni darbuotojai, kurie užaugo šiuolaikinių technologijų aplinkoje, sugeba vienu metu atlikti kelias užduotis ir tai išskiria kaip savo privalumą. Tačiau kiekvienas darbdavys supranta, kad žmogus gerai gali atlikti užduoti tik į ją įsigilinęs ir neblaškydamas savo dėmesio.  Gebėjimas susikoncentruoti ties viena užduotimi – privalumas, kurį darbdaviai labiau vertina už vadinamąjį “multitaskingą”.

7. Pradėkite nuo bent ko

Ypač ekonomikos sunkmečio ir didelės bedarbystės metu žmonės griebiasi bent kokio darbo, kuris gali būti labai priešingas turimai profesijai ar karjeros tikslui. Atkreipiamas dėmesys, kad kvalifikacijos pakeitimas gali užtrukti kur kas ilgiau nei galima įsivaizduoti. Geriausia daryti tai, ką geriausiai mokate.

8. Viename darbe dirbkite netrumpiau kaip metus

Didelė darboviečių kaita gyvenimo aprašyme neatrodo gerai, todėl dauguma karjeros specialistų pataria: „pasistenkite viename darbe dirbti bent metus“. Tačiau, jeigu jūsų darbas jums išties kelia didelį stresą ir yra kančia, nebus blogai, jeigu kitą darbą susirasite ir greičiau nei po metų.

9. Darbo paieška tai loterija arba žaidimas su kauliukais

Ieškant darbo patariama išsiųsti kuo daugiau gyvenimo aprašymų, dėl to esą padidėja tikimybė būti pakviestam į darbo pokalbį. Tačiau kur kas svarbiau yra parodyti būsimam darbdaviui (gyvenimo aprašyme, motyvaciniame laiške), kad jūs kaip tik esate tas darbuotojas, kurio jam labiausiai reikia. O tai, tikrai ne loterija!

10. Gyvenimo aprašyme paminėkite tik susijusius ar rimčiausius darbus

Kartais galima išgirsti patarimą, kad gyvenimo aprašyme nereiktų minėti mažareikšmių darbų, kuriuos jūs dirbote karjeros pradžioje ar kuriuo nors pereinamuoju laikotarpiu. Tačiau dauguma darbdavių pasakytų, jog kaip tik tai, jog jūs sugebėjote atlikti visai kitokį darbą rodo, kad esate lankstus ir nebijote pokyčių bei turite įvairios patirties.

Šaltinis: Forbes.com, vertimas: Cv.lt