Praėjusi savaitė Europoje: pasenusios uniformos ir panika dėl Ebolos

2014-10-10

Po Europos pilotų, praėjusią savaitę nerimo ir kitų transporto sektorių darbuotojai – tradiciškai aršiai savo teisių gynimu užsiėmė Prancūzijos ir Vokietijos darbuotojai, prie jų prisijungė ir Portugalijos metro vairuotojai.  Plačiau apie tai, bei atsakymai ką bendro turi Ebolos virusas su profsąjungomis ir ką streikuoti paskatino pasenusios uniformos – savaitės apžvalgoje.

Ispanija:  Ebolos virusas – jau ir profsąjungų problema. Carlos III (Madridas) ligoninėje dirbusiai seselei užsikrėtus mirtinu virusu, Madrido ligoninių darbuotojai išėjo į gatves.

„Gydytojų be sienų“ naudojamas apsauginis kostiumas, dirbant su Ebolos virusu užsikrėtusiais pacientais.

Pirmasis užsikrėtimo Ebolos virusu atvejis už Vakarinės Afrikos ribų iškėlė klausimus, kaip juo galėjo užsikrėsti Ispanijos ligoninėje dirbanti seselė ir ar čia buvo pakankamai griežtai laikomasi atitinkamų protokolų siekiant apsaugoti medicinos darbuotojus.

Medicinos darbuotojai yra įsitikinę, kad –ne. Carlos III ligoninė kaltinama, kad su šiuo virusu užsikrėtusiais ligoniais dirbančiam personalui  išduodami nepakankamai saugūs apsauginiai kostiumai.  Taip pat primenama, kad daugumai Madrido ligoninių neseniai buvo apkarpyti biudžetai, sumažintas darbuotojų ir įrangos skaičius.

Ligoninių darbuotojai sako savo pareigas atliekantys tinkamai, net ir nepaisant ribotų galimybių. Todėl jie reikalauja atsakomybę priimti žmonių, priėmusių sprendimą „apkarpyti“ ligoninių finansavimą – neaplenkiant ir Ispanijos sveikatos apsaugo ministro.

Pasenusios uniformos – tik viena iš daugelio problemų su kuriomis susiduria Serbijos policijos pareigūnai.

Serbija: Profesinėms sąjungoms pradėjus derybas su Vidaus reikalų ministerija, Serbijos policijos pareigūnai nutraukė dešimt dienų trukusį streiką.

Pareigūnai streiką pradėjo rugsėjo 26 dieną, reikalaudami toliau nebemažinti jų prieš du mėnesius „apkarpytų“ atlyginimų. Pareigūnus atstovaujančios profesinės sąjungos taip pat prašė pratęsti šio sektoriaus kolektyvinę sutartį iki kol bus pasirašyta nauja, bei pagaliau sumokėti vėluojantį transporto išlaidų apmokėjimą.

Serbijos Vidaus reikalų ministras sutiko, kad problemų policijos sektoriuje tikrai yra: pradedant vėluojančiais apmokėjimais, baigiant pareigūnų uniformomis, kurios nebuvo atnaujintos metų metus.

Prancūzija: praėjusią savaitę rašėme, kad šioje šalyje streikuoja Air France pilotai. Natūralu, kad įmonės vadovai nepasveikino šio žingsnio – paskelbta, kad streikai „nušlavė“ 600 mln. JAV dolerių (apie 1623 mln. Lt/470 mln. Eur) įmonės pelno.

Vokietija: Lufthansa vadovybei toliau nerandant sutarimo su streikuojančiais pilotais, sunerimti verta ir kitų transporto sektorių vadovams: 91 proc. traukinių vairuotojų pasisakius už streikus, Vokietijos traukinių vairuotojų profesinės sąjungos žada jau artimiausiu metu būtent tai ir padaryti. Nuo rugsėjo pradžios, tai jau trečiasis streikas kovoje dėl vairuotojų atlyginimų. Trečiam streikui (nuo rugsėjo pradžios) ruošiasi ir Lisabonos (Portugalija) metro vairuotojai, nepritariantys metro perdavimui privačiam verslui.

Parengė Rūta Geležinė