Atlyginimai kyla, tačiau darbuotojų vilčių neatitinka

2014-10-22

Kaip skelbia dienraštis Verslo žinios, Lietuvoje atlyginimai kyla, tačiau mažiau, negu tikisi dirbantieji. Prognozuojama, kad šiais metais atlyginimai padidės 2,8%, 2013 metais įmonėse baziniai atlyginimai buvo didinti 2,2%. Tuo tarpu tyrimai rodo, kad darbuotojų nuomone atlyginimai turėtų kilti keliolika procentų.

Lietuvos darbo rinkoje vis dar pastebima didelė darbo užmokesčio nelygybė. Dažnai už tą patį ar labai panašų darbą mokamas atlyginimas skirtingose įmonėse skiriasi 60 proc. Labiau išsivysčiusiomis laikomose šalyse atlyginimai už tą patį ar labai panašų darbą vidutiniškai skiriasi 25 – 33 proc.

Prie šių skirtumų susidarymo priežasčių priskiriama ir pastaruoju metu pastebima darbdavių tendencija atlyginimus kelti didesniu procentu, tačiau tik svarbiausiems darbuotojams. Savaime suprantama, likusiems/kitiems darbuotojams tai susižavėjimo per daug nekelia.

Lietuvoje vis labiau įsigalint tendencijai dažniau keisti darbus, neatitikimas tarp darbuotojų lūkesčių ir realaus atlyginimų kilimo įmonėms reiškia, kad jos gali susidurti su kompetentingų darbuotojų kaita. Negalėdami uždirbti tiek, kiek yra verti vienoje įmonėje, darbuotojai gali paprasčiausiai ieškoti kitos darbovietės, siūlančios aukštesnius atlyginimus.

Rūta Geležinė, remiantis vz.lt inf.