Praėjusi savaitė Europoje: (ne)ramūs belgai ir kiti „didžiausi“ įvykiai

Ne, šioje nuotraukoje ne Kijevas ir ne Doneckas. Taip praėjusią savaitę atrodė Briuselis, kuris prasidėjo didžiausias protesto akcija nuo II pasaulinio karo laikų.

2014-11-07

Praėjusią savaitę Europoje vyko net keletas „-iausių“ protestų: ilgiausias geležinkelio darbuotojas streikas Vokietijoje ir protestai, peraugę į riaušes Belgijoje. Tuo tarpu Turkijoje teisiami kasyklos vadovai, kaltinami dėl didžiausios šios šalies istorijoje industrinės nelaimės.

Belgija: lietuvių mėgiamą posakį „ramus kaip belgas“ paneigė prasidėję masiniai protestai, kurie vertinami kaip vieni didžiausių demonstracijų nuo antrojo pasaulinio karo laikų.  Gausų ir iš esmės taikų protestą nustelbė jo metu kilusios riaušės ir susirėmimai tarp dalies protestuotojų ir policijos.

Skaičiuojama, kad apie 100 -130 tūkst. žmonių dalyvavo demonstracijoje Briuselyje, nukreiptoje prieš Belgijos vyriausybės laisvosios rinkos reformas. Dirbantieji (mokytojai, metalo apdirbėjai ir uostų krovėjai)  protestavo prieš vyriausybės ketinimus didinti pensijinį amžių, „užšaldyti“ atlgyinimus ir sumažinti viešųjų paslaugų finansavimą.

Kilusių riaušių metu, padegtos mašinos ir mėtyti akmenys; policija į tai atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis. Pranešama, kad apie 50 žmonių buvo sužeisti, 30 suimti.

Belgijoje, nuo pokario, yra nusistovėjusi kolektyvinių derybų tarp darbdavių ir darbuotojų tradicija, ši šalis dažnai laikoma ypatingai sėkmingo socialinio aprūpinimo pavyzdžiu.

Turkija: prokurorai siūlo įkalinti iki gyvos galvos 8 „Soma Minings“ vadovus, kaltinamus dėl 301 darbininkų žūties.

Darbininkai žuvo šių metų gegužės mėnesį, po sprogimo sugriuvus  „Soma“ kasyklai. Tyrimas atskleidė, kad dauguma aukų mirė apsinuodiję anglies dvideginiu. Ši tragedija vadinama tragiškiausia Turkijos istorijoje industrine nelaime.

Ekspertų išvados atskleidė, kad šioje kasykloje buvo grubiai pažeidžiami saugumo reikalavimai, įskaitant anglies dvideginio detektorių trūkumą, lubas, suręstas iš medienos,vietoje metalo ir aukštos kokybės dujokaukių trūkumą. „Soma Mining“ savo kaltę neigė.

Tragedija išprovokavo diskusijas apie saugumo reikalavimų trūkumą Turkijos kasyklose. Tarptautinė darbo organizacija skelbia, kad iš šioje šalyje, lyginant su kitomis Europos šalimis, įvyksta daugiausia nelaimingų atsitikimų darbe.

Vokietija: vyksta ketvirtadienį geležinkelio traukinių vairuotojų streikas. prasidėjo ilgiausias šios šalies geležinkelio darbuotojų streikas. Traukinių vairuotojai ketina streikuoti iki šio pirmadienio, taip įrašydami šį streiką kaip ilgiausią Vokietijos istorijoje nuo antrojo pasaulinio karo laikų. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ragino protestuotojus susilaikyti nuo drastiškų veiksmų ir atsižvelgti į keleivių ir visos šalies interesus. Nepaisant šio prašymo, streikai vyksta toliau.

Parengė Rūta Geležinė