Finėjo nekadėjo gudravimai teismo neįtikino

2014-11-17

LR Trakų rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs bylą tarp vairuotojo-ekspeditoriaus S. T. (atstovaujamo Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“) ir UAB „Finėja“, priėmė darbuotojui palankų sprendimą. Ieškovo S.T. žodžiais, į teismą jis buvo priverstas kreiptis po to, kai pamėginęs iš darbo minėtoje įmonėje, susidūrė su „susidorojimu“ – darbuotojo pakartotiniai prašymai atleisti iš darbo savo noru, stebuklingai pavirto išmetimu už pravaikštas. Teismas pripažino, kad toks bendrovės elgesys buvo neteisėtas, bei priteisė atlyginti S.T. patirtą turtinę ir neturtinę žalą.

Profesinės sąjungos narys bendrovėje UAB „Finėja“ dirbo tolimųjų reisų vairuotoju-ekspeditoriumi. Grįžęs iš reiso ir negaudamas jam priklausančių kelionpinigių, jis nusprendė išeiti iš darbo.Tačiau nei pirmas, nei antras jo prašymas atleisti iš darbo savo noru, bendrovės nebuvo patenkintas. Vietoje to, po poros mėnesių jau dirbdamas kitame darbe, jis sužinojo, kad yra atleistas iš darbo už… pravaikštas.

Paaiškėjo, kad patyrusio vairuotojo firmos vadybininkai nusprendė neišleisti „be pasispardymo“ ir pateikė „staigmenėlę“ – darbuotojas sužinojo, kad iš „Finėja“ yra atleistas su „vilko bilietu“ – už pravaikštas.

LPS „Sandrauga“ teisininkai kreipėsi į teismą, prašydami panaikinti šią griežčiausią drausminę nuobaudą ir priteisti išeitinę kompensaciją, bei moralinės žalos atlyginimą savo nariui. Išnagrinėjęs bylos duomenis ir liudininkų parodymus, teismas ieškinį patenkino.

Ieškovui atstovavę LPS „Sandrauga“ pirmininkas, teisininkas Kęstutis Juknis pastebėjo, kad šioje byloje svarbų vaidmenį suvaidino ir darbuotojų solidarumas. Atleisto S.T. ginti stojo keletas kolegų, kurių liudijimai padėjo nustatyti UAB „Finėjas“ administracijos gudravimus. Po keleto pamokų ir piniginių sankcijų, kaip ir kitos bendrovės,  taip ir UAB „Finėjas“ privalės gerbti ne tik profsąjungą, bet ir darbuotojus.

Parengė Rūta Geležinė, remiantis LPS „Sandrauga“ inf.