Dėl euro įvedimo daugėja laikino darbo pasiūlymų

2014-11-19

Šių metų kalėdinis laikotarpis darbo rinkoje – išskirtinis. Valiutos kaita šių metų šventiniu laikotarpiu jau spėjo tapti galvos skausmu Lietuvos darbdaviams, tačiau, panašu, kad ieškantiesiems galimybės papildomai padirbėti – tai atvers naujus kelius. Euro įvedimas ir augančios prekybos apimtys lėmė, kad laikinų darbuotojų paklausa šventiniu laikotarpiu išaugo dvigubai.

Latvijos patirtis byloja, kad dėl pasikeitusios valiutos sausio pradžioje prie kasų nusidrieks eilės, kasininkams teks didžiausias krūvis. Norint nesusigadinti geros reputacijos prieš klientus, darbdaviams teks pasirūpinti, kad būtų pakankamai konsultantų prekybos salėse, dirbtų visos kasos, lankytojai rastų pramogų ir užsiėmimų, laukdami prie kasos. Spėjama, kad dėl euro įvedimo, laikinųjų darbuotojų poreikis šių metų kalėdiniu laikotarpiu gali pasiekti rekordinį lygį.

Įprastai gruodžio-sausio mėnesiais ir taip padaugėja darbų prekybos ir paslaugų sektoriuose, kur darbdaviai, norėdami aprėpti didžiausius metuose pirkėjų srautus, ieško bent jau laikinųjų darbuotojų. Labiausiai ieškoma salės darbuotojų, konsultantų, kasininkų, sandėlių pagalbininkų.

Šiemet, per pirmąsias dvi naujų metų savaites Lietuvos įmonės disponuos ir litais, ir eurais, tad  ypatingai stinga aukštesnės kvalifikacijos kasininkų ir pardavėjų, turinčių ilgametę patirtį, dirbant su grynaisiais pinigais, geriausia, skaičiuojant pinigus dviem valiutomis – litais ir eurais. Tokių darbuotojų trūksta ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir regionuose.

Tiesa, susigundžius laikino darbo galimybe, reikia būti budriems – verslininkai sumąsto pasipelnyti sudarydami sau palankesnes sutartis ir slapčia gaudami daugiau pajamų, kurias turėtų gauti laikini darbuotojai.

Parengė Rūta Geležinė