Maistas, kuris padės darbe neužmigti žiemos miegu

2014-11-23

Šiuo metų laiku, kaip šalti ir tamsūs žiemos mėnesiai dar tik prieš akis, daugelis pastebi vis didėjantį energijos trūkumą. Britų dienraštis The Guardian rašo, kad geriausias būdas kovoti su  „žiemos miegu“  –  tinkama mityba. Žinoma, kad maitintis reikia sveikai girdime jau seniai, tačiau ne visada lengva tai padaryti. Vis dėl to, trijų rūšių produktais  papildžius savo mitybą, galime net ir žiemą jaustis kur kas žvalesni ir lengviau atsispirti ligoms.  

Prieskoniai, padedantys prisitaikyti prie metų laiko 

Gera žinia indiškos virtuvės mėgėjams –  prieskonių gausa, nuo seno vartojama šio maisto gaminime, padeda organizmui prisitaikyti prie aplinkos, stiprina organizmo imunitetą ir daro teigiamą įtaką sveikatai ir nuotaikai.

Imbieras ir česnakas, naudojami kaip pagrindas daugeliui Azijos virtuvės patiekalų, stiprina imunitetą. Įtraukdami šiuos prieskonius į savo kasdienius patiekalus, tapsite atsparesni aplink sklandančioms ligų bakterijoms ir virusams.

Truputis čili prieskonio patiekalams ne tik suteikia „karščio“, bet ir padeda paspartinti metabolizmą (medžiagų apykaitą), o šio prieskonio suteikiamas efektas trunka iki trijų valandų po jo suvartojimo. Čili, kartu su paprika, taip pat gali pagerinti nuotaiką.

Žalumynai – 5 kartus per dieną 

Tai galbūt ir atrodo savaime suprantama, tačiau valgyti pakankamai vaisių ir daržovių yra būtina. Net ir valgant daržoves penkis kartus per dieną, kaip rekomenduoja dietologai, vis vien išlieka tikimybė, kad negaunate pakankamai maistingųjų medžiagų. Miegate pakankamai, tačiau negalite ištverti dienos be n-iolikos puodelių kavos? Vadinasi, metas į savo maisto racioną įtraukti daugiau „žalumos‘.

Kava ir saldumynai tikrai suteikia daugiau energijos, tačiau tik tam kartui. Suvartojus šių produktų, energijos kiekis staiga pakyla, tačiau taip pat staiga ir nukrenta – cukraus kiekis kraujyje tampa žemesnis negu prieš šių produktų vartojimą. Tuomet jaučiamas dar stipresnis nuovargis negu pirma ir kur kas labiau norisi vėl griebtis saldumynų ar kavos. Tokiais atvejais tampa sunkiau koncentruoti dėmesį, galima jausti lengvą galvos svaigimą arba drebulį.

Žalios spalvos daržovės, tokios kaip špinatai, žali salotų lapai, brokolis ar net žaliosios paprikos, turi daug chlorofilo ir B grupės vitaminų, kurie natūraliai suteikia daug energijos.

Tiesa, saldumynų mėgėjams taip pat neverta nusiminti – energijos gali suteikti ne vien žalios daržovės, bet ir… šokoladas! Manoma, kad daugeliui žmonių trūksta magnio, o kakava yra geriausias jo natūralus šaltinis.

Tiesa, pieniško šokolado plytelė nelabai padės mitybą praturtinti magniu, tačiau tamsusis šokoladas šiam tikslui yra puikus pasirinkimas. Žalia/neapdirbta kakava yra labai turtinga įvairiais vitaminais: joje yra visų vitaminų ir mineralų, tad kelios kakavos pupelės per dieną išties gali suteikti pakankamai magnio ir puikiai pakelti energiją.

Kur dingo žuvis?

Kaip maisto grupė, ypatingai riebiosios žuvys ir kiautuotieji vėžiagyviai (austrės, krabai ir pan.), garsėja sveikatai teikiamais privalumais. Teisingai pasirinkus, žuvies valgymas nekainuoja taip ir daug. Daugelis žmonių gali drąsiai valgyti bent jau dvi porcijas riebios žuvies – tokios kaip skumbrė ar sardinės –  per savaitę, bei neribotą kiekį daugumą baltų žuvų.

Tačiau tyrimai rodo, kad visų amžiaus grupių žmonės suvartoja kur kas mažiau žuvies, negu pataria mitybos specialistai. Vietoje rekomenduojamų 140g riebios žuvies per savaitę, 19 – 64 metų amžiaus suaugusieji jos suvalgo tik 54g per savaitę. Taigi, kodėl iš mūsų mitybos prapuolė žuvis?

Parengė Rūta Geležinė, pagal The Guardian