Statistika: darbo užmokestis auga. Kieno labiausiai?

2014-11-24

Statistikos departamentas skelbia, kad Lietuvoje vidutinis mėnesinis darbo užmokestis išaugo 4,3%, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais – 2013  – metais. Kaip skelbiama departamento paskelbtame pranešime, šių metų trečiąjį ketvirtį vidutiniškai Lietuvos gyventojai uždirbo 2.405,5 Lt. Vis dėl to, ne visose sektoriuose dirbančiųjų atlyginimai augo vienodai – pavyzdžiui, pedagogų atlyginimų augimas buvo antras žemiausias šalyje.

Žinoma, vidutinis atlyginimas skiriasi ir tarp valstybinio bei privataus sektorių. Valstybės tarnautojų vidutinis atlyginimas 2014 metų III ketvirtį siekė 2.509,8 Lt, o dirbančiųjų privačiame sektoriuje – 2.349,6 Lt.  Tačiau žiūrint į procentinį augimą, būtent pastarojoje srityje atlyginimai augo labiau – 4,6%.

Labiausiai per metus atlyginimai išaugo dirbantiesiems informacijos ir ryšių srityje, žemės ūkyje, bei užsiimantiesiems menine ar pramogine veikla – atitinkamai 9,6%, 8,2%  ir 8,1%.  Tuo tarpu mokytojams, kaip ir kitiems švietimo srityje dirbantiems specialistams, užmokestis už darbą pakilo tik 0,9 %. Tai – antras nuo galo rezultatas, mažiau kilo tik atlygis dirbantiesiems elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo srityje.

Oficialiosios statistikos portalo diagrama

Statistikos departamentas nurodo, kad atlyginimų augimui įtakos turėjo pasikeitusi gyventojų pajamų mokesčio įstatyme nustatyta neapmokestinamojo pajamų dydžio ir papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiavimo tvarka.

Realusis darbo užmokestis – kitaip tariant, atlyginimas atskaičius mokesčius ir atsižvelgus į infliaciją – per metus šalies ūkyje padidėjo 4,6%.

Parengė Rūta Geležinė, remiantis LR Statistikos departamento inf.