Ar keisis darbo sutartys įvedant eurą?

2014-12-08

Lietuvai laukiant euro įvedimo, jau kuris laikas prekybos vietose kainas matome užrašytas tiek litais, tiek eurais.  Po naujų metų  ir savo atlyginimus skaičiuosime  šia valiuta. Atsižvelgiant į tai, Valstybinė darbo inspekcija (sutr. VDI) informuoja, kad perskaičiuojant atlyginimą į eurus, naujos darbo sutarties pasirašyti nereikės.

Nuo sausio pirmos dienos Lietuvoje įvedus eurą, darbo sutartims galios tęstinumo principas, reiškiantis, kad nei darbdavys, nei darbuotojas šios sutarties savarankiškai pakeisti ar nutraukti negali. Taigi, pakeisti egzistuojančių darbo sutarčių bus nebūtina.

Darbo sutarties pakeitimus būtina daryti tik tuo atveju, jeigu darbo užmokestis keičiasi: tampa didesnis arba mažesnis.  Tokiu atveju, apie darbo sutarties pakeitimus darbdavys privalo informuoti darbuotoją ne vėliau negu prieš mėnesį.

Darbuotojams privalo būti paaiškinta, koks bus jų darbo užmokestis eurais, kokia tvarka bus konvertuojama valiuta, bei kaip bus vykdomas šis procesas. Jie taip pat gali susitarti su darbdaviu (jeigu jis ar ji sutinka), kad iki euro įvedimo dienos informacija apie atlyginimo dydį būtų teikiama nurodant sumą tiek litais, tiek ir eurais.  VDI darbdaviams taip pat rekomenduoja priimti lokalinius aktus, susijusius su euro įvedimu ir su jais supažindinti darbuotojus.

VDI primena, kad į eurus perskaičiuojami darbo užmokesčio dydžiai litais nustatyti darbo sutartyse apvalinant iki euro cento. Tais atvejais, kai skaitmuo po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, yra didesnis už 0, prie paskutinio skaitmens pridedamas vienetas arba nustatomas naujas dydis, ne mažesnis už buvusį litais nustatytą dydį, perskaičiuotą į eurus. Įstatymais patvirtintas oficialus lito ir euro santykis yra 3,4528 lito už vieną eurą.

Pavyzdžiui, jeigu darbuotojo atlyginimas buvo 1569 litai, į eurus jis bus perskaičiuojamas taip: 1569 / 3,4528 = 454, 4138090824838. Suapvalinus iki euro cento, susidaro 454, 42 EUR suma.

Visos sumos, išmokamos darbuotojui po 2015 m. sausio 1 d., turi būti išmokamos eurais.

Parengė Rūta Geležinė, remiantis VDI inf.