Tarptautinė antikorupcijos diena. Kaip mums sekasi?

Užrašas priekyje – „reformos“, gale – „korupcija“

2014-12-09

Šiandien pasaulyje minima Tarptautinė antikorupcijos diena. Ši diena buvo paskelbta gruodžio 9 d. Junginių Tautų iniciatyva, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į korupcijos problemą ir užkirsti jai kelią.

Lietuva korupcijos suvokime indekse 39-ta

LRT.lt skelbia, kad pagal naujuosius korupcijos suvokimo indekso sudarytojų duomenis, Lietuva vertinama kaip 39-ta šalis iš 175-ų. Nors šiais metais reitinge pakilome keturiais laipteliais į viršų, tarp Europos sąjungos šalių liekame vidutiniokais.

Organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovai taip pat neskuba džiaugtis „kilstelėjimu“ korupcijos suvokimo indekse. Šią vasarą „Transparency International“ atliktas tyrimas parodė, kad nors mūsų visuomenė ir geriau supranta kyšininkavimo žalą, tačiau vis dar yra linkusi duoti kyšį, kai tai padeda gauti geresnę, greitesnę paslaugą.

Vyriausybė apdovanojo skaidriausius ir parengė naują programą

Naujienų šaltiniuose skelbiama, kad Tarptautinės antikorupcijos dienos išvakarėse – pirmadienį – Vyriausybė priėmė naują Nacionalinės kovos su korupcija programą, skirtą 2015–2025 metams. Programa šiuo metu dar laukia Seimo patvirtinimo; po to Teisingumo ministerija imsis kurti konkrečias antikorupcines priemones.

Šiandien taip pat buvo apdovanoti trečią kartą vykę antikorupcinių iniciatyvų rinkimų Lietuvoje nugalėtojai. Teisingumo ministerijos pranešime spaudai teigiama, kad šiais metais nugalėjo iniciatyva „Jonvabaliai“, skatinant ES lėšomis finansuojamų projektų vykdytojus atsiskaityti ne tik Valstybei, bet ir visuomenei.

Parengė rūta Geležinė, remiantis LRT.lt ir LR Teisingumo ministerijos inf.