Dovanų pirkimo metas: ką padovanoti kolegai?

2014-12-14 

Iki Kalėdų likus kiek daugiau nei savaitei, prasideda ir didžioji dovanų ieškojimo karštligė. Dažnas mūsų laiką, likusį iki švenčių, skaičiuojame nebe dienomis, o sąrašu žmonių, kuriems dar nespėjome rasti dovanos. Išrinkti dovaną žmonėms, kuriuos gerai pažystame (tarkime, šeimos nariams ar artimiems draugams) – užduotis ne iš lengvųjų, bet dar šiaip taip įgyvendinama. Tačiau ką padovoni kolegoms, apie kurių laisvalaikio pomėgius žinome ne tiek ir daug, o ignoruoti tiesiog negalime?   

Gera žinia – didysis laiktymo po parduotuves maratonas, tikintis  stebuklingu būdu išvysti kokią nors žemiškąją gėrybę su užrašu „aš tinku į dovanas tavo kolegai X“ – baigtas. Britų dienraštis the Guardian skelbia trumpą sąrašą dovanų idėjų. Sąrašas pritataikytas kolegoms – socialiniams darbuotojams, tačiau yra puikiai pritaikomas ir kitų specialybių žmonėms. 

Arbata ir kava (ne, iš tikrųjų)

Taip, kava ir arbata tikrai yra tie dalykai, kuriuos vartojame kiekvieną dieną, todėl vargu ar tokia dovana nuoširdžiai nustebinsite savo kolegą. Iš kitos pusės, bet kuris darbuotojas žino, kad karštas gėrimas kartais gali būti geriausia sunkios dienos dalis, o kai diena ypač nevykusi – ir vienintelė „atgaiva”.

Pagalba nuo streso

Ne, ne, nereikia kolegoms dovanoti minkšto kamuoliuko ar plastilino „nuo streso“. Šiuo atveju reikėtų ieškoti ko nors malonesnio ir labiau atpalaiduojančio. Pavyzdžiui, padovanoti apsilankymą spa centre ar masažą (pasiūlyti savo masažo paslaugas nerekomenduojame, net jei ir esate tikrai geras masažistas/masažistė), ar išnuomoti porai valandų teniso kortą. Beje, jei renkatės pastarąjį variantą, iš pradžių įsitikinkite, kad jūsų kalega moka ir mėgsta žaisti tenisą.

Iš esmės, dovana nuo streso gali būti bet kas, kas padeda atitrūkti nuo kasdienio gyvenimo. O jeigu jau žinote, kokiu metodu jūsų kolega kovoja su stresu, galite padovanoti „ką nors iš tos serijos“. Tarkime, jei jis ar ji mėgsta bėgioti, tai tokį žmogų pradžiugins nauji bėgiojimo bateliai ar sportinė įranga.

Nedarbo vietos rinkinys

Jeigu jūsų profesijos žmonėms tenka darbo reikalais keliauti, kad ir nedidelius atstumus, galite pagalvoti apie įrangą, kuri palengvintų darbą tokiais momentais. Vienas toks dalykas gali būti nedidelis krepšys su daug kišenių, kuriame būtų patogu susidėti visą reikiamą įrangą. Kita idėja – vėlgi karšti gėrimai. Galbūt jūsų kolegai pravertų nedidelis termosas ar kelioninis puodelis? Galop,  nešiojami kompiuterių ir telefonų pakrovėjai praverčia visais gyvenimo atvejais.

Nemirtinga klasika: knygos 

Jeigu jums tikrai tikrai stinga idėjų, ką padovanoti kolegai, išsigelbėjimą greičiausiai rasite knygyne. Jeigu dirbate nuolatinio kvalifikacijos kėlimo reikalaujantį darbą, galite padovanoti su specialybe susijusią knygą. Jeigu tokios nerandate – vėlgi galima pakratyti atmintį ir prisiminti kokiais hobiais jūsų kolega užsiima laisvalaikiu. Užuominų galite rasti ir ant jo/jos darbo stalo. Pavyzdžiui, jei kolegė ant savo darbo stalo ar palangės mėgsta prisistatyti augalų, galite dovanoti knygą apie sodininkystę arba augalus. Galbūt puošiasi originaliais, savo gamybos papuošalais? Greičiausiai ją pradžiugins  rankdarbių knyga.

Tad apsišarvuokite kantrybe ir sėkmės jums dovanų paieškose!

Parengė Rūta Geležinė, remiantis The Guardian.co.uk