Jau gana!“ – skelbia nacionalinį streiką paskelbusios Belgijos profsąjungos

2014-12-15

Pirmadienis. Kas darbo savaitę pradeda darbais, o kas – masiniais streikais. Belgijoje šiandien prasidėjo visą šalį apimantis streikas, nukreiptas prieš itin griežtas ekonominės ir  „anti-socialiomis“ vadinamas taupymo priemones, kurių ėmėsi naujoji, dešiniųjų politinių pažiūrų, valdančioji dauguma.

Šiandien prasidėjęs nacionalinis streikas – Belgijoje jau porą mėnesių trunkančių protestų  kulminacija. Kaip rašėme anksčiau, įvairios protesto akcijos prasidėjo 100 000 dalyvių sutraukusiu mitingu praėjusio mėnesio pradžioje ir jau buvo spėjusios peraugti netgi į riaušes (apie tai galite skaityti čia). Pagrindinis šiandieninio streiko tikslas – galutinai ir nenuginčijamai parodyti, kad Belgijos visuomenė nepritaria vyriausybės paskelbtoms taupymo priemonėms.

Dėl streiko sustabdyti visi skrydžiai, viešasis transportas, paralyžiuoti tarptautiniai traukinių reisai, uždarytos mokyklos, gamyklos ir valstybinės institucijos.

Streiką organizuojančios profesinės sąjungos griežtai nepritaria valstybės inicijuojamoms taupymo priemonėms: pensijinio amžiaus didinimui, atlyginimų kylimo stabdymui, viešųjų paslaugų finansavimo mažinimui.

Jų teigimu, tai vienaip ar kitaip palies neigiamai palies visus – pradedant sumažėjusiomis ligos ir nedarbo pašalpomis, baigiant šalies kultūriniu gyvenimu ir smukusia gyventojų perkamąja galia. Visų specialybių dirbančiuosius neramina pensijinio amžiaus kėlimas iki 67 metų; ypatingai tuos, kurie dirba fizinės ištvermės reikalaujančius darbus.

Profsąjungų teigimu, valstybės taupymo priemonės palengvins sąlygas verslui, sumažindamos dirbančiųjų pragyvenimo lygį.

Rūta Geležinė