Seimas pritarė bausmių už nelegalų darbą griežtinimui

2014-12-16

Seimas priėmė Darbo kodekso ir lydimųjų teisės aktų pataisas, kuriomis nuspręsta griežtinti atsakomybę už nelegalų darbą darbdaviams ir darbuotojams ir tokiu būdu mažinti nelegalaus darbo mastą, praneša LR Seimo kanceliarijos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ryšių su visuomene skyriai.

Priimtomis teisės aktų pataisomis nutarta įtvirtinti, kad nustačius nelegalaus darbo atvejį darbdavys turės sumokėti nelegaliai dirbusiam žmogui atlyginimą už darbą – ne mažesnį už minimaliąją algą ir ne mažiau kaip už tris mėnesius (nebent įrodomas kitoks nelegalaus darbo laikas) – bei mokesčius.

Nelegaliai dirbusiajam ne tik bus nutrauktas nedarbo socialinio draudimo išmokų mokėjimas, bet jis taip pat privalės grąžinti gautas nedarbo socialinio draudimo išmokas už laiką, kai dirbo nelegaliai. Ši prievolė bus netaikoma, jei asmuo apie nelegalų darbą pats praneš institucijoms, vykdančioms nelegalaus darbo kontrolę.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis nelegalaus darbo apimtys Lietuvoje mažėja: 2011 m. buvo išaiškinti 1823 nelegalaus darbo atvejai, o 2013 m. – 1428.

Šiomis darbo kodekso pataisomis taip pat šiek tiek sumažinami darbdaviams keliami administraciniai reikalavimai. Atsisakoma privalomo pakartotinio atestavimo darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais. Paliekamas reikalavimas darbdavių žinias iš darbuotojų saugos ir sveikatos srities privalomai tikrinti tik pradedant veiklą.

Iki šiol kiekvieno darbdavio, darbdaviui atstovaujančio ar darbdavio įgalioto asmens žinios iš darbuotojų saugos ir sveikatos srities turėjo būti patikrintos ir teigiamai įvertintos prieš jam pradedant eksploatuoti įmonę ar teikti paslaugas ir vėliau ne rečiau kaip kas penkeri metai.

Už naujas Darbo kodekso nuostatas balsavo 93 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 30 parlamentarų.

Rūta Geležinė, pagal LR Seimo kanceliarijos pranešimą spaudai.