Mėnuo be žūčių darbe

2014-12-17

Lapkričio 16 d. Klaipėdoje nuslydęs tranšėjos šlaitas žemėmis užpylė ir mirtinai sužalojo į tranšėją įkritusį UAB „Ecidė“ (Mažeikių r.) pagalbinį darbininką, skelbia Valstybinė darbo inspekcija. Jos žiniomis, tai –  paskutinis užfiksuotas mirties darbe atvejis, po kurio sekusį mėnesį tokių tragedijų nepasikartojo.  

Šiais metais, paskutiniais duomenimis, įvyko 57 mirtinos nelaimės darbe – tiek pat, kaip ir praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Daugiausiai darbuotojų žuvo transporto ir saugojimo veikloje (16 netekčių),statyboje (13 netekčių), žemės ūkyje ir miškininkystėse (po 6 žuvusiuosius).

Kone trečdalį tiek mirtinų, tiek sunkių sužalojimų darbe darbuotojai patyrė dėl instrukcijų nevykdymo; netinkamas darbų organizavimas lėmė 16 proc. žūčių darbe, o dėl to, kad darbo priemonės neatitiko reikalavimų, dirbantieji neteko gyvybės 11 proc. atvejų. Dažniausiai darbuotojus mirtinai sužalojo iš aukščio nukritę ar nuvirtę daiktai bei kroviniai, kelių transporto priemonės arba darbuotojai nukrito iš aukščio.

Pagal gruodžio pradžios ištirtų nelaimingų atsitikimų duomenis, tarp sunkiai ir mirtinai sužalotų darbuotojų 26 buvo neblaivūs (pernai tuo pačiu laikotarpiu – 32); daugiausiai tokių atvejų statyboje ir žemės ūkyje.

Tarp darbo inspektorių nustatomų pažeidimų, kurie darbuotojui gali kainuoti sveikatą ir gyvybę – neinstruktuoti darbuotojai, jų neaprūpinimas asmeninėmis apsauginėmis priemonėmis, bloga darbo priemonių būklė ir netinkamas jų naudojimas. Tačiau šiais metais pastebimai išaugo pažeidimų dėl darbdaviui atstovaujančio asmens, darbuotojų mokymo ir atestavimo bei, į ką itin įmonių vadovams reikėtų atkreipti dėmesį – dėl profesinės rizikos vertinimo.

Valstybinės darbo inspekcijos inf.