Penkios šventinės dienos – ką per jas veiksime?

2014-12-21

Kalėdos šiemet atneša net penkias laisvas dienas iš eilės. Tačiau visą gruodį bėgus ristele, kad tik suspėti atlikti darbus, supirkti dovanas, papuošti namus Kalėdoms ir išvežioti vaikus po Kalėdines eglutes ir t.t., nėra paprasta tiesiog palikti mintis apie darbą „už durų“ ir per šventes tiesiog pailsėti. Neurologai teigia, kad taip yra todėl, kad mes priprantame galvoti pirmiausiai apie reikalus ir darbus, o tik po to apie save. Taigi, kaip laisvadienius praleisti „pagal save“?

Britų dienraštis The Guardian neurologę Judy Willis (liet. Džiudi Vilis), kuri rekomenduoja tris paprastus būdus, kaip švenčių dienomis „išjungti darbo rėžimą“ ir nuveikti tai, ką esame užsibrėžę: pabūti su šeima, aplankyti draugus, bei giminaičius, skirti laiko namams, bei pasiruošti pačioms šventėms be streso.

1. Sąrašas

Susirašykite visus dalykus, kuriuos esate sau pažadėję nuveikti per laisvas dienas. Į sąrašą taip pat galima įtraukti ir tuos darbus, kuriuos dėl laiko (arba motyvacijos J ) stokos vis atidėliojote padaryti: susitvarkyti darbą stalą, surūšiuoti nuotraukas telefone ar kompiuteryje, paruošti Kalėdinius patiekalus, pasimatyti su seniai nematytais draugais ar pažįstamais, kuriems vis neatsirasdavo laiko… Aiškiai žinodami, ką norite nuveikti, mažiau dėl to jaudinsitės, nes didelė krūva  „kiek visko reikia padaryti“ pavirs aiškiomis, didesnėmis ar mažesnėmis užduotimis, kurioms bus lengviau paskirti kažkurį laiką.

Žinoma, jeigu jūsų sąrašas užima penkis lapus su puse, greičiau šiek tiek persistengiate. Galbūt derėtų peržiūrėti šį sąrašą ir išbraukti ne pirmo svarbumo užduotis?

2. Elfai-pagalbininkai

Kai susidarėte savo atostogų tikslų sąrašą, metas peržiūrėti, kas jame parašyta. Galbūt draugai ir šeima gali jums padėti susidoroti su kai kuriomis užduotimis? Tai gali būti šventinių patiekalų gaminimas, dovanų pakavimas, ekstremaliais atvejais – ir virtuvės spintelės pataisymas. Kaip sako gerai žinoma lietuvių patarlė – „vienu šūviu nušausite du zuikius“: ir darbai bus nudirbti, ir su šeima praleisite daugiau laiko.

3. Pasimatymai, pasimatymai

Taip, yra žmonių, kuriuos nori nenori, bet per Kalėdas aplankyti teks: ar tai būtų jūsų močiutė, kuri tiesiog nesuprastų kaip galima neatvažiuoti suvalgyti jos gamintos baltos mišrainės, ar trečios kartos, penkioliktos eilės dėdė Jonas, kurį lankote kiekvienais metais, nes tokia tradicija. Tačiau, kad  Kalėdos netaptų tiesiog lakstymu tarp griežtai suplanuotų susitikimų, galbūt verta kai kuriuos iš jų tiesiog „suplakti“ į vieną? Galbūt metas skirtingas draugų kompanijas pasikviesti pietų drauge, o kaimynę Apoloniją – kartu pakuoti dovanų?

Rūta Geležinė, pagal The Guardian.com