Nemoka, neuždirba, nesiskundžia

2014-12-22

Dienraštis Verslo Žinios skelbia to paties pavadinimo straipsnį, kuriame pastebi liūdną Lietuvos realybę – „diduma iš dirbančiųjų puse etato nesiskundžia, nestreikuoja, net nesikreipia pašalpų, matyt, jie vadovaujasi dainos žodžiais: Kai nieko neturi, tai ir nereikia nieko“. Tačiau ar tikrai jiems „nieko nereikia“?

Verslo žinios pateikia ir šokiruojančią statistiką:  Lietuvoje yra 90 000 žmonių, kurie uždirba  minimalių mėnesio atlyginimą (1.035 Lt). Dar 150 000 dirbančiųjų  – negauna nė pusės tiek ir gyvena vos iš kelių šimtų litų per mėnesį. Ar bent jau teigia tiek uždirbantys.

Įdomu tai, kad iš visų, nė pusės minimalios mėnesio algos negaunančiųjų,  10 000 (!) yra ne eiliniai mirtingieji, o tie, kurių užimamos pareigos skamba netgi  labai solidžiai. Tai – įmonių vadovai. Tad kyla klausimas, ar šie vadovai yra:

1) asketai, atsisakantys gerovės sau ir investuojantys visus uždirbamus pinigus į verslą;

2) nevykėliai, tiesiog nesugebantys užsidirbti pragyvenimui, bet nesuprantantys, kad verslas – ne jiems;

3) mėgėjai atlyginimus išsimokėti sau „vokelyje“, aplenkiant privalomus mokesčius valstybei.

Atsakymus į šiuos klausimus gali aiškintis Darbo ir Mokesčių inspekcijos, na o darbuotojams, gaunantiems dalį atlyginimo priminsime: tokiu būdu jūs prarandate savo socialines garantijas. Kaip vaizdžiai apibūdino dienraštis, tie žmonės, kurie dirba „puse ar aštuntadaliu etato, iš esmės negaus pensijos, o sulaukę senatvės ir ištikus nelaimei neturės jėgų net ištiesti rankos vokeliui paimti“.

Jeigu ir jūs dalį atlyginimo gaunate vokelyje, kreipkitės į mus tel. (8 37) 20 65 97 arba el. paštu [email protected] ir mes padėsime jums „ištrūkti iš šešėlio“.

Parengė Rūta Geležinė, pagal „Verslo Žinios“. Visą straipsnį galite rasti čia.