Teismas panaikino tarnybinę nuobaudą policijos pareigūnui

2015-01-14

Kauno apygardos administracinis teismas išnagrinėjo bylą, kurioje Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ prašė panaikinti tarnybinę nuobaudą, skirtą jos nariui – policijos pareigūnui. Profesinės sąjungos prašymas buvo patenkintas – pareigūnas visiškai išteisintas.

Kauno policijoje dirbantis pareigūnas, pavadinkime jį Pauliumi (tikrasis vardas LPS „Sandrauga“ žinomas), vieną dieną atvyko į tarnybą jausdamasis ne itin žvaliai. Pareigūno būklė sukėlė įtarimų ir jo viršininkui, todėl Pauliui teko keliauti iki medicinos įstaigos. Sveikatos būklę patikrinę medikai nustatė, kad jokių problemų su Pauliaus sveikata nėra, išdavė tai patvirtinančią pažymą ir išsiuntė atgal į darbą. Gavęs šį dokumentą, viršininkas taip pat leido pareigūnui tą dieną tęsti tarnybą, tad Paulius sėkmingai tęsė tarnybą.

Tačiau po kurio laiko Paulius sulaukė staigmenėlės – jam buvo skirta griežta nuobauda. Už tai, kad dirbo.  Paulius kreipėsi į savo profesinę sąjungą, o ši, savo ruoštu, paprašo Kauno apygardos administracinio teismo išsiaiškinti, ar nuobauda pareigūnui skirta teisingai ir teisėtai. Teisme narį atstovavęs LPS „Sandrauga“ teisininkai pažymėjo, kad šioje byloje keistas ne tik darbdavio motyvas nubausti darbuotoją, bet ir jo požiūris į profesines sąjungas. Darbdavys tinkamai nesikreipė į LPS „Sandrauga“ dėl sutikimo skirti tarnybinę nuobaudą, nors įstatymai aiškiai to reikalauja.

Kauno apygardos administracinis teismas, ištyręs ir įvertinęs bylos aplinkybes, priėmė sprendimą, kad pareigūnas iš tiesų nenusipelnė jam skirtos bausmės ir Paulių visiškai išteisino. Bylos nutarime taip pat atkreipiamas dėmesys į labai svarbų momentą: „Tarnybinės nuobaudos skyrimas profesinės sąjungos nariui, prieš tai tinkamai nesikreipus dėl sutikimo skirti tarnybinę nuobaudą į profesinę sąjungą ir nesutikimo nenuginčijus teismine tvarka, yra pakankamas pagrindas panaikinti profesinės sąjungos nariui paskirtą tarnybinę nuobaudą“.

Tiesa, Pauliaus darbdavys, t.y. Kauno policija,  dar gali skųsti sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

Parengė Rūta Geležinė, remiantis Kauno apygardos administracinio teismo sprendimu ir LPS „Sandrauga“ inf.