FNTT tiria įmonę „Girteka“

2015-01-15

Lietuvos žiniasklaida praneša, kad transporto įmonė „Girteka“ pateko į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (sutr. FNTT) akiratį. Įtariama, kad įmonė vykdo neteisėtą kuro apyvartą. Su šia įmone ne kartą bylinėjęsi dėl neteisėtų darbuotojų atleidimų, LPS „Sandrauga“ atstovai pastebi, kad „išmanusis apsukrumas“ – dažna transporto įmonių problema, tad „Girtekai“ mesti kaltinimai jų nestebina.

FNTT pradėjo tyrimą dėl įtarimų, kad  „Girtekos“ įmonės vykdo didelio masto nelegalaus dyzelinio kuro apyvartą. Manoma, kad Rusijoje registruotais vilkikais į Lietuvą yra įvežamas kuras iš trečiųjų šalių. Tada jis yra perpilamas į kitas transporto priemones, vykstančias į Europą. Tikrinant šiuos įtarimus, jau atlikta 16 kratų.

Kaip primena dienraštis Verslo žinios, „Girtekos“ įmonių grupėje veikia 29 įmonės. Bendrovė skelbia, kad šioje grupėje dirba daugiau nei 7 100 darbuotojų, tačiau „Creditinfo“ skaičiavimais, jų skaičius rugsėjį buvo kiek mažesnis nei 5.000.

Priminsime, kad Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ teisininkai jau yra bylinėjęsi su „Girteka“ dėl neteisėtų darbuotojų atleidimų. Jų teigimu, jeigu įmonei mesti įtarimai dėl finansinių nusikaltimų pasitvirtintų, tai jų per daug nestebintų. Teisininkai teigia pastebintys, kad  „Girteka“ nebūtų išimtis tarp transporto įmonių, kuriose dažnai pastebima nešvariais verslo metodais „kvepianti“ kultūra, dėl kurios dažnai nukenčia tokių įmonių darbuotojai, ypač – tolimųjų reisų vairuotojai.

Parengė Rūta Geležinė, remiantis „Verslo Žinios“ ir LPS „Sandrauga“ inf.