Artėjanti savaitė Europoje: Norvegija rengiasi politiniam streikui

Streiką organizuojančių profesinių sąjungų lyderiai

2015-01-25

Didžiosios Norvegijos profesinės sąjungos ruošiasi sausio 29 dieną planuojamam politiniam streikui, kuris turėtų paralyžiuoti susisiekimo sistemą  ir suvaržyti visos šalies įprastą gyvenimo ritmą. Tokiomis priemonėmis reiškiamas nepritarimas konservatorių vyriausybės vykdomoms darbo įstatymų reformoms, kuriomis siekiama liberalizuoti darbo santykius.

Trys Norvegijos profesinių sąjungų federacijos rengiasi įspėjamajam poliniam streikui, kuris vyks ateinantį trečiadienį, nuo antros iki ketvirtos valandos popiet. Tuo metu profesinių sąjungų nariai yra raginami nutraukti darbus ir susirinkti į penkiuose Norvegijos miestuose vyksiančius mitingus. Manoma, kad streike dalyvaus 1.5milijono tiek privataus, tiek ir viešojo sektoriaus darbuotojų.

Streiko metu ketinama vienai valandai paralyžiuoti šalies susisiekimo sistemą. Planuojama, kad visi traukiniai sustos prieš vakaro piką, tarp trečios ir ketvirtos valandos. Siekdamas išvengti kaltinimų streiklaužyste, šalies geležinkelis NSB jau perspėjo savo keleivius apie planuojamą streiką ir pabrėžė, kad alternatyvių susisiekimo priemonių keleiviams taip pat nebus siūloma.

Politinis streikas yra nukreiptas prieš vyriausybės siūlomus darbo įstatymų pakeitimus, vadinamus  „arbeidsmiljøloven“. Profesinės sąjungos atkreipia dėmesį, kad jeigu šios pataisos bus priimtos, smarkiai išaugs rizika, kad darbuotojai bus verčiami dirbti daugiau viršvalandžių ir savaitgaliais, darbdaviai galės samdyti daugiau laikinų darbuotojų, užuot pasiūlę jiems nuolatines darbo vietas. Tokiu būdu, nuolatinį darbą turintys darbuotojai  bus mažiau apsaugoti, o darbdaviai įgis daugiau galios savo darbuotojų sąskaita.

Savaime suprantama, vyriausybės pozicija šiuo klausimu skiriasi. Ji pateikia argumentus, labai panašius į tuos, kuriuos šiuo metu dažnai girdime ir Lietuvoje, kai kalba pasisuka apie darbo santykių liberalizavimą: „mes darome tai, kad užtikrintumėme saugią, lanksčią ir šeimoms pritaikytą darbo aplinką“, o profesinės sąjungos tiesiog „pernelyg jautriai reaguoja“.  Na, norvegai bent jau nekaltina savo profsąjungų tarnavimu Rusijai, kaip nutiko streikuojant Lietuvos pedagogams , o tai jau vis šis tas.

Parengė Rūta Geležinė, remiantis newsinenglish.no inf.