DARBO SANTYKIŲ TEMA: DARBUOTOJO PERKĖLIMAS Į ŽEMESNES PAREIGAS DARBDAVIO INICIATYVA. KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI?

2018-07-12

     Įsivaizduokite: netikėtai gaunate pasiūlymą iš darbdavio išeiti iš darbo arba pereiti dirbti į žemesnes pareigas savo noru, nei dirbote prieš tai. Trumpas pokalbis įvyksta žodžiu, jokia išeitinė kompensacija jums pasiūlyta nebuvo. Ką gi tokioje situacijojeFonas Sandrauga 2 darytumėte? LPS „Sandrauga“ teisininkai atsakys į rūpimą klausimą, padės šioje situacijoje nepasimesti bei kartu su profesine sąjunga kovoti už savo, kaip darbuotojo, teises.

LPS „Sandrauga“ teisininkai pataria: visų pirmiausia, reikėtų nepasimesti ir nesutikti su žodiniu darbdavio pasiūlymų išeiti iš darbo arba pereiti dirbti į žemesnes pareigas savo noru. Perkelti dirbti į žemesnes pareigas darbdavys gali tik su jūsų raštišku sutikimu. Turite reikalauti darbdavio, jog „pasiūlymas“  būtų išdėstytas raštu, laikantis visų nustatytų terminų, jog būtų aišku, kokiais darbo kodekso straipsniais remiantis, apskritai toks „pasiūlymas“ buvo suformuotas. Rašte taip pat turėtų būti nurodyta aiški priežastis, kodėl yra siūloma jums išeiti iš darbo ar norima pakeisti jūsų darbo sąlygas, kokie ekonominiai, gamybiniai ar, galbūt, organizaciniai pasikeitimai įmonėje, organizacijoje, įstaigoje sąlygoja tokius darbdavio sprendimus. Toks raštas reikalingas tam, kad viskas vyktų pagal Darbo  kodekso nustatytas taisykles.

fashmobas-pries-nauja-darbo-kodeksa-577f398db6f80

Gavus tokį ar panašų įspėjimą apie darbo sutarties sąlygų keitimą ,ir jums nesutikus su darbdavio pasiūlytomis kitomis darbo sąlygomis, darbdavys jūs gali atleisti iš darbo. Tačiau, tokiu atveju, jums priklausytų dviejų vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Išeitinės išmokos dydis priklausys nuo jūsų, kaip darbuotojo, nepertraukiamo darbo įmonėje, organizacijoje ar įstaigoje, t. y. jeigu darbovietėje dirbate ilgesnį laiką, jums priklauso ilgalaikio darbo išmoka, kurią moka Sodra atsižvelgiant į jūsų darbo stažą įmonėje, organizacijoje ar įstaigoje.

Tačiau, jeigu jaučiate, kad darbdavys nereaguoja į jūsų prašymus ir toliau daro ne menką spaudimą priimti vieną iš pateiktų „pasiūlymų“, visada galite kreiptis pagalbos į profesinės sąjungos „Sandrauga“ teisininkus, kurie padės išspręsti ir išsiaiškinti ginčą derybiniu būdu. Padėsime jums ne tik pasirašyti susitarimą su darbdaviu, dėl darbo sutarties nutraukimo šalių susitarimu, tačiau ir išreikalauti darbdavio didesnės išeitinės išmokos, pavyzdžiui, 4 mėnesių savo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmokos. Tokiu atveju, jūs gautumėte didesnę išeitinę išmoka, o darbdavys būtų užtikrintas, kad nekils tolimesnis ginčas. Taip išvengsite ir Darbo ginčų komisijos, nebus papildomų laiko sąnaudų ar rūpesčių.

Taigi, visada verta kovoti už savo teises! Darbdaviai yra drąsūs tol, kol mato, jog gali daryti jums spaudimą, ir ypač, kai esate vienas. Yra sakoma: „Vienas lauke ne karys“. Į darbo ginčą įsiliejus teisininkui ar advokatui, labai dažnai visa darbo ginčo eiga pakrypsta į kitą pusę – darbdavys pradeda ieškoti kompromiso, eina į derybas ir prisimena, kad gyvena Lietuvoje, kur įstatymai galioja ne tik darbuotojui, bet ir darbdaviui.

LPS „Sandrauga“ informacija