Trišalės Tarybos pasitarimas dėl techninių minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) didinimo detalių

2017-07-25

Vakar, liepos 24 d., Trišalė Taryba darbiniame posėdyje tarėsi dėl techninių minimalios mėnesio algos (MMA) padidinimo detalių. Lietuvos bankas ir Statistikos departamentas Tarybos nariams aiškino, kokie skaičiai turėtų būti naudojami formulėje nustatant 2019 metų minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) dydį. Šiuo klausimu darbinio posėdžio dalyvių nuomonės vėl išsiskyrė į dvi barikadų puses.20180724_144611 

Statistikos departamento Darbo skyriaus vedėjo pavaduotoja Dalia Ileikytė teigė, kad skaičiuojant vidutinio darbo užmokesčio (VDU) ir minimalios mėnesinės algos (MMA) santykį, yra įtraukiami ir priedai. Skyriaus vedėjo pavaduotoja patvirtino, kad 2017 metais priedai/priemokos vidutiniškai sudarė 55 eurus vienam darbuotojui. Tačiau tikslaus atsakymo, kodėl priedai ir priemokos yra skaičiuojamos kartu su darbo užmokesčiu, taip ir nepateikė. Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkui Kęstučiui Jukniui pasiteiravus, kokioms institucijosm Statistikos departamentas teikia vidutinio darbo užmokestį be priedų, departamento vedėjo pavaduotoja teigė, kad: „Jokioms, tik Eurostatui, kuris skaičiuoja vidutinį darbo užmokestį neįtraukdamas žemės ūkio veiklų ir išmokų bei priedų“. Taip pat LPS „Sandrauga“ pirmininkas pabrėžė, kad: „Darbo užmokesčio nustatymas gali būti ne tik pagal susitarimą, arba kaip Trišalėje Tarbyboje, pagal formulę. Darbo užmokestis gali būti taip pat didinamas didinant darbuotojui ir valandinį vienos valandos užmokestį. Tokio padidinimo privalumas tas, kad galima į darbą priimti didelę patirtį ir kvalifikaciją turinčius darbuotojus. Dar kartą noriu pabrėžti, kad pavyzdžiui, Skandinavijos šalių atskyruose sektoriuose, darbo užmokestis darbuotojui nustatomas ar padidinamas kartu su darbuotojų atstovais, profesinėmis sąjungomis. Mūsų atveju, Trišalė Taryba yra tik kaip patariamasis balsas Vyriausybei“.

20180724_144708Tuo metu, Lietuvos banko atstovai sakė, kad skaičiuojant MMA priedai nėra įtraukiami, todėl ji turi būti lyginama su VDU be priedų. Tačiau posėdyje į užduodamus klausimus, Banko atstovai vengė tiksliai atsakyti, tai dar kartą patvirtina, kad jų prognozės yra mažiau tikslios nei Finansų ministerijos. Banko atstovai pridūrė, kad jie neužsiima ilgalaikėmis prognozėmis, nes tai prailgina ir apsunkina jų darbo dieną. Argi tai nepanašu į kažkokį nesusipratimą?

Sprendžiant pagal šiandien dienos praktiką, reikia pažymėti, kad naujai įvestas Darbo kodeksas tik dar labiau padidino socialinį neteisingumą ir, jokiu būdu nepagerino socialinės atskirties, nepadidino darbutojų našumo ar nepadidino darbo vietų (nes buvo teigiama, kad priemus naująjį Darbo kodeksą bus sukurta 85 tūkst. naujų darbo vietų), kaip kad pradžioje buvo teigiama. Taip pat galime pažymėti, kad pagal minimalaus mėnesinio atlyginimo dydį Lietuva vis dar yra vienoje iš paskutiniųjų vietų Europos sąjungoje. Įdomu, kiek dar teks tai priminti mūsų valdininkams? „Tačiau iki šios dienos darbuotojų atstovams nesuteikiamos jokios didenės galios ar jėgos padaryti bent minimalų poveikį; taip dar kartą patvrtiname taisyklę, kad tokie absurdiški teiginiai, kad darbuotojas gali pats eiti derybų su darbdaviu, dėl savo didesnio darbo užmokesčio, gali būti toleruojami ir priimtini tik tokioje sferoje, kaip pavyzdžiui, informacinių technologijų, kadangi darbuotojų šioje srityje labai trūksta ir todėl jiems atsiranda galimybė „derėtis“. Visais kitais atvejais, „pakeli“ atlyginimą porą eurų virš minimalaus ir atlyginimas jau kaip ir nebeminimalus“, – pasipiktinęs pasakojo K. Juknis. Vėliau LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis pridūrė ir išreiškė nuostabą, kad: „Visur akcentuojamas depolitizavimo klausimas, kai iš esmės užsiimima gryna politika. Vyriausybė laisvai gali priimti sprendimą ir padidinti minimalią algą, nes klausimas jau buvo aptartas Trišalėje Taryboje. Tačiau vyksta tūpčiojimas vietoje ir sakymas „Oj mes negalim, oj mes negalim, tai labai sudėtinga, mes nežinome ką daryti“. Vienintelis prašymas yra tas, kad spaudoje nebūtų skelbiama, jog profesinės sąjungos atstovauja darbuotojus, tačiau tuo pačiu net nesupranta ir neišmano, ką šneka ir kokius pakeitimus siūlo. Nuklysti nuo tiesos yra labai neprofesionalu, teigti, kad profesinės sąjungos yra vienintelis „stabdis‘  keliant atlyginimą. Šiandien kelti atlyginimams nėra jokių kliūčių“.

20180724_144801Verta susimąstyti, ar minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio kėlimas nėra tik priešrinkiminis triukas žiūrovams. Visi tikslūs atsakymai visuomenei paaiškės tik po naujųjų metų, kai bus priimtas įstatymas, kuriuo bus padidintas minimalus mėnesinis atlyginimas.

Posėdžio pradžioje buvusios skirtingos nuomonės, dėl MMA padidinimo visgi nepasikeitė. Po ilgų derybų posėdžio dalyviai nusprendė rinktis į kitą Trišalės Tarybos posėdį, kuris planuojamas rugpjūčio 27 dieną.

LPS „Sandrauga“ info.