Suminė darbo laiko apskaita pareigūnams: „O KAS ČIA BLOGO?“

2018-08-03

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas K. Juknis, komiteto narė R. Andriuškevičienė bei kiti profesinių sąjungų atstovai šią savaitę dalyvavo Kauno Policijos organizuotame posėdyje dėl suminės laiko 37837574_2576178249074533_4448419201811480576_napskaitos įvedimo pareigūnams. Diskusija vyko daugiau nei valandą: pasakyta buvo daug, tačiau aiškaus ir logika pagrįsto atsakymo, kodėl norima įvesti suminę darbo laiko apskaitą pareigūnams, deja, niekas kaip ir neišgirdo. Laikinai Kauno AVPK viršininko pareigas einantys E. Lašinskas tik užsiminė, kad argumentai greitu metu bus paruošti ir pateikti visuomenei bei profesinėms sąjungoms.

Šią savaitę „Sandrauga“ gavo informaciją, kad LR Policijos departamentas nusprendė nuo 2018 m. rugsėjo 1 dienos policijos pareigūnams, nepriklausomai nuo jų tarnybos funkcijų, įvesti suminę darbo laiko apskaitą. Savo sprendimą departamentas aiškina tuo, kad yra siekiama užtikrinti teisingumą tarp darbuotojų. Generalinio policijos komisaro laiške pareigūnams minima, kad: „Vadovai, kurie nesugebės rasti sprendimų taikant suminę darbo laiko apskaitą, ar jų net neieškos, bus vertinami individualiai“. Savo ruoštu vienintelė profesinė sąjunga „Sandrauga“ Policijos atstovams pateikė raštą, kuriuo prašoma pagrįsti, kodėl atsiranda tas nežinomas ir neįvardinamas būtinumas įvesti suminę darbo laiko apskaitą. Taip pat K. Juknis diskusijos metu pareiškė norą sužinoti, kaip profesinės sąjungos turėtų bendradarbiauti su departamento atstovais, kad nereikėtų nieko aiškintis per politikus arba kitas instancijas. Kaip teigė laikinai viršininko pareigas einantis E. Lašinskas: „Geriausias, lengviausias, pigiausias būdas yra kalbėtis“. Profsąjungų atstovai tuo tarpu atšovė: „Kalbėtis, kalbėtis, kalbėtis, kol ateis rugsėjo 1 d., ir pasibaigs įsakymo galiojimo terminas ir jis įsigalios“.

Įvedus pareigūnams suminę darbo laiko apskaitą, pareigūnų darbo aplinkoje atsiras daugiau įtampos, daugiau sveikatos sutrikimų, aišku tuo pačiu, biuletenių, daugiau skyrybų, daugiau prašymų palikti tarnybą ir panašių problemų, kurias vienbalsiai, valandos bėgyje, spėjo išvardinti profsąjungų atstovai. „Šiai dienai, pareigūnai yra išsunkiami per prievartą, be jokios motyvacijos darbui“, – akcentavo LPS „Sandrauga“ pirmininkas.

Visą gerą valandą policijos vadovybė klausėsi svarių, teisiškai pagrįstu, paprastų ir žmoniškų argumentų, kodėl nereikia pareigūnams įvesti tos, profesoriaus Davulio, sugalvotos suminės darbo laiko apskaitos. Tačiau diskusijos gale nuskambėjusi E. Lašinsko frazė: „O kas čia blogo?“, – pritrenkė visus, prieš suminės darbo laiko apskaitos įvedimą nusiteikusius, dalyvius.

Protestai, ilgalaikiai piketai prie atsakingų vadovų namų, bendros visų pareigū9nų ir profesinių sąjungų narių ir ne narių palaikymas, susitelkimas visada padeda kiekvieno vadovo kraujotakos sistemai, sveikam protui ir teisingumui egzistuoti. Bet ar visi pareigūnai supras, kokia svarbi vienybė, solidarumas, pilietiškumas įtvirtinant demokratinius princius?

LPS „Sandrauga“ info.