Teisininko komentaras: darbo sąlygų keitimas darbdavio iniciatyva

2018-09-14

Šis klausimas pastarąjį mėnesį neramina daugelį darbuotojų. Pasitaiko įstaigų ar įmonių, kurios manipuliuoja Darbo kodekso 57 straipsniu. 1431Pateikiame paaiškinimą, kaip elgtis kai gaunate pranešimą iš darbdavio dėl ketinimo pakeisti esamas darbo sąlygas darbdavio iniciatyva.

Pagal Darbo kodekso 45 str. 1 dalį, pakeisti būtinąsias darbo sutarties sąlygas, papildomas darbo sutarties sąlygas, nustatytą darbo laiko režimo rūšį ar perkelti darbuotoją dirbti į kitą vietovę darbdavio iniaciatyva galima tik su darbuotojo rašytiniu sutikimu. Darbuotojo sutikimas/nesutikimas dirbti pasiūlytomis pakeistomis būtinosiomis ar papildomomis darbo sutarties sąlygomis, kitos rūšies darbo laiko režimu ar kitoje vietovėje turi būti išreikštas per darbdavio nustatytą terminą, kuris negali būti trumpesnis nei penkios darbo dienos.

Apie sąlygų pakeitimus darbuotojas turi būti informuotas prieš protingą terminą (45 str. 4 d.). Taip pat pagal Darbo kodekso 45 str. 2 dalį, darbuotojo atsisakymas dirbti už sumažinta darbo užmokestį negali būti laikomas teisėta priežastimi nutraukti darbo sutartį.

Darbuotojo atsisakymas dirbti pasiūlytomis pakeistomis sąlygomis, gali būti laikomas priežastimi nutraukti darbo santykius darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės, darbo kodekso 57 str. 3 dalies nustatyta tvarka. Tačiau darbo kodekse peteikiami ir darbo sutarties nutraukimo apribojimai: priežastys dėl kurios darbdavys negali nutraukti darbo santykių. 61 str. 3 dalis teigia, kad su darbuotojais, auginančiais vaiką (įvaikį) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta darbdavio iniciatyva, jeigu nėra darbuotojo kaltės.

Taip pat draudžiama atleisti iš darbo darbdavio iniciatyva nesant darbuotojo kaltės ar darbdavio valia darbuotoją, pašauktą atlikti privalomąją karo tarnybą arba alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą.

Savo klausimus siųskite el.paštu [email protected]. Pasistengsime aiškiai ir profesionaliai pateikti atsakymą, kad ateityje klausimų daugiau nekiltų.

Kartu mes stipresni!

 

            LPS “Sandrauga” teisininkas S. Činikas