Nesibaigiančios problemos AB „Lituanica“ pasibaigė Taikos sutartimi

2018-09-21

Kaune įsikūrusios avalynės gamintojos AB „Lituanica“ darbuotojas pateikė prašymą LR VDI Kauno skyriaus darbo ginčų komisijai, dėl neišmokėto jam priklausančio darbo užmokesčio, kompensacijos už nepanaudotas atostogas ir išeitinės išmokos.partnerships

Šį kartą darbo ginčas pasibaigė kiek kitaip nei įprasta šioje bendrovėje: pasirašytą Taikos sutartis. Posėdžio metu šalys siekė taikiai išspręsti darbo ginčą abipusių nuolaidų būdu. Šalys sutartimi patvirtino neišmokėto darbo užmokesčio, kompensacijos už nepanaudotas atostogas ir išeitinės išmokos išmokamas sumas bei laiką.

Tai ne pirmas kartas, kai AB „Lituanica“ vengia atsiskaityti su darbuotojais. Sudėtinga finansine padėtimi daug metų besiskundžianti bendrovė reguliariai uždelsia laiku, o kartais ir apskritai, mokėti darbuotojams atlyginimus.

Įmonės darbuotojus atstovaujanti Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ reguliariai teikia ieškinius darbo ginčų komisijai. „Atrodo, kad darbdavys specialiai ignoruoja darbuotojus, delsia įvykdyti reikalavimus pilnai atsiskaityti su jais. Tai sistemingai darbuotojus apvaginėjanti bendrovė“, – pabrėžia K. Juknis.

Šios įmonės situacija bene garsiausiai buvo nuskambėjusi prieš keletą metų, kuomet teismai buvo užversti bylomis. Tuomet įmonė vis tik buvo priversta darbuotojams išmokėti pradelstą darbo užmokestį, delspinigius, procesines palūkanas, bei neturtinę žalą, o jos vadovo pavardė ilgą laiką mirgėjo žiniasklaidoje.

Per šiuos metus situacija menkai tepasikeitė. LPS „Sandrauga“ nesenai gavo kelis pranešimus, kad minimoje avalynės įmonėje darbuotojams jau keletą mėnesių vėluoja atlyginimai.

Rugpjūčio mėnesį darbuotojus pasiekė atlyginimai už sausio mėnesį. „Vyksta masinis ir ilgalaikis pasityčiojimas iš darbuotojų. Darbdavio požiūris į Darbo kodeksą, kaip dokumentą – nie-ki-nis“, – dar kartą pabrėžė K. Juknis.

LPS „Sandrauga“ informacija