Bręsta pedagogų streikas

2018-09-27

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ veikianti Kazlų Rūdos Prano Dovydaičio pagrindinėje mokykloje išbandė visus taikius būdus išsikovoti bent jau buvusį 2017-2018 mokslo metų pedagogų darbo užmokesčio vidurkį.Adventas Tačiau mokyklos direktoriaus A. Vaivados teigimu, šiemet mokslo metams mokytojų darbo užmokesčio fondas buvo sumažintas 19 tūkst. eurų.

Dėl nepaaiškinamų priežasčių ir nesusikalbėjimo tarp Ministerijos ir savivaldybių, mokytojai privalo rinktis tik iš dviejų variantų: arba išeiti iš darbo, arba dirbti pagal sumažintą darbo užmokestį. Dėl šių problemų jau ne kartą įvairiuose susirinkimuose mokytojai kvietė priešintis valdžios įvestam chaosui. Profesinė sąjunga „Sandrauga“ nuolat ieško taikių sprendimo būdų, kurie padėtų išlaikyti mokytojus darbo vietose. Tačiau kol kas taikios pastangios yra bergždžios.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) savo oficialiuose puslapiuose ir toliau tyčiojasi iš mokytojų: „Darbo užmokestis po etatinio darbo apmokėjimo modelio įvedimo jokiu būdu negali mažėti“. Akivaizdi, klaidinanti propoganda verčia mokytojus atstovaujančią profesinę sąjungą „Sandrauga“ imtis visų priemonių teisėtų lūkesčių įgyvendinimui. Įvairios interpretacijos ir spekuliacijos, kaltinančios profesines sąjungas, ar mokyklų direktorius dėl neišmanymo, nesupratimo ir negebėjimo paaiškinti etatinio darbo apmokėjimo tvarkos, tapo „avantiūriniu“ valdžios sprendimų pasiteisinimu.

Šiandien formuojama profesinės sąjungos „Sandraugos“ mokytojų bei teisininkų grupė, kuri 14 val. planuoja susitikti su Kazlų Rūdos savivaldybės vadovais ir galutinai apsispręsti, kokių veiksmų imtis dėl nacionalinio mokytojų streiko komiteto sudarymo. Kaip teigia LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis, tokia situaciją bręsta ir daugelyje kitų Lietuvos mokyklų, kuriose yra įsikūrusios „Sandrauga“ organizacijos.

LPS „Sandrauga“ informacija