Tik maža dalis pedagogikos studentų baigę studijas pasirinks peržengti mokyklos slenkstį

2018-10-01

301 – tiek pirmakursių šiemet pradėjo krimsti pedagogikos studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose. Tačiau, kaip sako ekspertai, tik maža dalis jų baigę studijas pasirinks peržengti mokyklos slenkstį ir imsis mokyti vaikus. Tokios tendencijos priežastys – kelios. Lietuvos darbo biržos duomenimis, palyginus darbo ieškančių mokytojų ir jiems siūlomų laisvų darbo vietų skaičių, pavyktų įdarbinti tik maždaug kas devintą darbo downloadbiržoje įsiregistravusį mokytoją. O net ir tiems, kurie gauna darbą, kai kuriuose rajonuose siūlomas minimalus atlyginimas.

Negana to, kad tik mažiau nei pusė pedagogikos studijas baigusiųjų iš tikro pradeda dirbti mokytojais, nerimą kelią ir senstanti mokytojų bendruomenė. Prognozuojama, kad vos po ketverių metų penktadalis šalies mokyklose dirbančių mokytojų bus pensinio amžiaus. Daugiausia darbo ieškančių mokytojų – didmiesčiuose Lietuvos darbo biržos (LDB) duomenimis, iš šiuo metu šalyje registruotų 141,6 tūkst. darbo neturinčių asmenų 1267 arba 0,9 proc. yra pedagogai. Tarp ieškančių darbo pedagogų 79 proc. yra pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojai, 19 proc. – pradinio ugdymo ir 2 proc. – priešmokyklinio ugdymo mokytojai.

Vasaros pabaigoje darbdaviai siūlė 13 tūkst. laisvų darbo vietų, iš kurių pedagogams skirta 130 arba 1 proc. visų laisvų darbo vietų. Daugiausia jų taip pat skirta pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojams, gerokai mažiau – pradinio ar priešmokyklinio ugdymo pedagogams. Palyginus darbo ieškančių asmenų ir laisvų darbo vietų skaičius, tampa aišku, kad LDB darbą gali pasiūlyti tik maždaug kas devintam bedarbiui pedagogui.

Tarp darbo ieškančių mokytojų, užsiregistravusių darbo biržoje, daugiausia – kūno kultūros, kurių yra 181 (28 – Vilniuje, 19 – Kaune, 17 – Panevėžyje). LDB duomenimis, darbo ieško 142 anglų kalbos mokytojai (29 – Vilniuje, 20 – Klaipėdoje, 18 – Kaune), 116 muzikos mokytojų (33 – Vilniuje, 16 – Kaune, 14 – Klaipėdoje), 94 dailės mokytojai (24 – Vilniuje, 14 – Kaune, 6 – Marijampolėje), ir 80 lietuvių kalbos mokytojų (15 – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – 5). „Pastebima, kad daugiausia ieškančių darbo pedagogų gyvena didžiuosiuose šalies miestuose“, – informuoja LDB specialistai. Darbdaviai daugiausiai laisvų darbo vietų registravo pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojams.

Didžioji dalis jų siūloma anglų kalbos mokytojams. Iš viso jiems siūloma 19 laisvų darbo vietų: 7 – Vilniuje, 2 – Panevėžyje, 2 – Šiauliuose. Taip pat siūloma 15 darbo vietų lietuvių kalbos mokytojams, kurių po tris yra Vilniuje ir Trakuose, dvi – Marijampolėje. Ieškoma ir 11 muzikos mokytojų (po 2 Mažeikiuose ir Šalčininkuose, vieno Vilniuje) bei 7 tikybos mokytojų (dviejų Akmenėje, po vieną Kaune ir Jonavoje).

Atlyginimas iki 600 eurų Peržvelgus darbo ieškantiems pedagogams siūlomą atlyginimą tampa aišku, kodėl gali nepavykti jų rasti. LDB duomenimis, per praėjusius metus registruotų laisvų darbo vietų siūlomus atlyginimus pedagogams, pastebima, kad dažniausiai siūlomas atlyginimas svyruoja nuo 500 iki 600 eurų. „Pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojams siūlytas vidutinis atlyginimas 2017 metais buvo 450–500 eurų, pradinio ugdymo mokytojams – 600 eurų, ikimokyklinio ugdymo mokytojams – 550 eurų“, – teigiama darbo biržos raštu portalui LRT.lt pateiktoje informacijoje. Išanalizavus per 2017 metus registruotų laisvų darbo vietų siūlomus atlyginimus pedagogams, panašu, kad teritoriniu požiūriu didžiausias atlyginimas siūlomas Vilniaus apskrityje. Čia siūlomas atlygis – apie 560 eurų neatskaičius mokesčių.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/svietimas/ivardijo-kokiu-mokytoju-truksta-labiausiai-atlyginimas-iki-600-euru-233-1037672?copied

15min.lt info.