Spalio 17-oji – Tarptautinė kovos su skurdu diena

2018-10-17

Šiandien Spalio 17-oji – Tarptautinė kovos su skurdu diena. Nors Lietuvos ekonomika kyla jau ne vienerius metus iš eilės, tačiau žmonių, gyvenančių žemiau skurdo ribos, nemažėja. Priešingai, praėjusMiddle_Classiais metais skurdo 650 tūkstančių žmonių, kurie sudarė beveik ketvirtadalį Lietuvos gyventojų. Tai 1 procentiniu punktu daugiau nei 2016 metais.

Skurdo rizikos lygis Lietuvoje 2017 m. buvo didžiausias nuo šalies įstojimo į ES: skurdo rizikos suma siekė 307 Eur, o beveik ketvirtadalis lietuvių gyveno žemiau absoliučios skurdo ribos. Toks rodiklis – absoliutaus skurdo riba – yra naujas, atsirado jis nuo 2017 m.: tais metais ši riba apsistojo ties 238 Eur per mėnesį vienam asmeniui ir 500 Eur šeimai iš dviejų suaugusiųjų ir dviejų vaikų iki 14 metų (https://www.vz.lt/finansai-apskaita/2018/10/17/kovoje-su-skurdu-pergales-nematyti#ixzz5UAjitoC7)

Atrodo, kad šiuo metu Lietuvoje egzistuojanti gerovės perskirstymo sistema neveikia arba veikia labai prastai: žmonės skursta toliau, o ekonomikos augimo vaisiai tenka tik didesnes pajamas turintiems žmonėms. Neveltui vienas žymus rašytojas yra pasakęs: “Tie, kurie abejingai žiūri į skurdą, ir yra didžiausi skurdžiai“.

Norime pažymėti, kad mes visi ir niekas kitas turime reikalauti valdžios logiškų sprendimų, kad labiausiai skurstantys žmonės būtų ne tik IŠKLAUSOMI… Privalome reikalauti, kad visuotinės žmogaus teisės galiotų visiems. Nes ten, kur žmonės pasmerkti gyventi skurde, yra pažeidžiamos ne tik žmogaus teisės… Suvienyti jėgas jų labui – mūsų, kaip profesinės sąjungos „Sandrauga“ ir kitų visuomeninių organizacijų, šventa pareiga.

LPS „Sandrauga“ ir vz.lt informacija