UŽSIENIO NAUJIENOS: Aptarnavimo sektoriaus darbuotojai reikalauja oraus atlyginimo

2018-10-18

Praeitą savaitę įvyko greito maisto restoranų darbuotojų  protestai keliose Didžiosios Britanijos miestuose. Įvykusiame mitinge pasisakė Profesinių sąjungų konfederacijos generalinis sekretorius Frances O‘Grady ir kancleris John McDonnell „Mūsų pranešimas aiškus – tie darbdaviai, kurie išnaudoja darbuotojus greitai sulauks mūsų „draugijos“. Mes ateisime pas jus išsireikalauti geresnių darbo sąlygų darbuotojams, jei jus nesuteikiate dabar!“.dsd

 Tuo pačiu metu, apie 50 maisto išvežiotojų ir jų rėmėjų iš darbininkų sąjungos bei Pasaulinės pramonės darbuotojų sąjungos protestavo Londone esančioje „Uber“ būstinėje. „UberEats“ maisto išvežiotojai nori, kad jiems bent keliais svarais pakiltų atlyginimas. Šiuo metu už kiekvieną pristatymą išvežiotojai gauna po 1 svarą už 1,6 kilometro, tačiau darbuotojai reikalauja, kad užmokestis už kiekvieną išvežimą būtų padidintas bent iki 3 svarų už tą patį atstumą. Darbuotojų pasipiktinimas ir nerimas prasidėjo nuo to, kai maisto išvežiotojams fiksuotas minimalus užmokestis buvo sumažintas nuo 42 svarų iki 34 svarų už darbo dieną. Daugelis darbuotojų dirbą išvežiotojų darbą, kaip papildomą, derinant su pagrindiniu, esant sunkiai finansinei padėčiai.

Streikuoja „McDonalds“ darbuotojai

Maisto išvežiotojų protestas sutapo su „McDonalds“ darbuotojų streiku, kurie eilinį kartą kovoja dėl geresnio darbo užmokesčio. „Darbo užmokesčio dydis yra didžiausia problema, su kuria susiduria maisto pramonėje ir aptarnavimo sferoje dirbantys darbuotojai“, – kalbėjo maisto pramonės darbuotojų profesinės sąjungos atstovai. „McDonalds“ darbuotojai reikalauja, kad valandinis užmokestis būtų padidintas iki 10 svarų. „McDonalds“ tinklo savininkų atsisakymas bent minimaliai padidinti darbuotojams valandinius atlyginimus, tik dar labiau padidino darbuotojų, kurie priklauso profesinei sąjungai, narių skaičių. „Visi restoranai dirbs kaip dirbę, ir jus savo apgailėtinų protestų akcijomis nesugebėsite padaryti poveikį mūsų klientams“, – spaudos konferencijoje kalbėjo vienas iš darbdavių atstovų.

d

Tačiau tokie atvejai, kai kalbama apie darbuotojų atlyginimų sumažėjimus, tik dar labiau suvienija žmones, t.y. apjungia darbuotojus į grupes, kurios vėliau prisijungia prie profesinių sąjungų, kaip įvyko ir šiuo konkrečiu atveju. Žmonės norėdami teisiškai apginti savo darbo santykių interesus masiškai jungiasi į vietines darbuotojų profesines sąjungas. Už atliktą darbą turi būti mokamas orus ir teisingas atlyginimas.

LPS „Sandrauga“ informacija

Kopijuoti tekstą be profesinės sąjungos „Sandrauga“ administracijos sutikimo draudžiama! Kopijuojant privaloma nurodyti LPS „Sandrauga“ kaip šaltinį.