UŽSIENIO NAUJIENOS: autobusų vairuotojai surengė streiką

2018-10-21

Šios savaitės pirmadienio rytą „MyCiti“ autobusų vairuotojai iš Keiptauno (Pietų Afrikos Respublika) kartu su vairuotojų  profesine sąjunga surengė neeilinį streiką. „Darbuotojai gauna pranešimus iš darbdavio, kad jeigu ir toliau streikuos, bus atleisti iš darbo be jokių išeitinių kompensacijų ar išmokų“, – kalbėjo vienas iš streiko dalyvių.Untitled

Autobusų vairuotojai pirmadienio rytą pradėjo streiką, nes nebegali daugiau kęsti esamų sąlygų darbovietėje. „Mūsų uniformos gražios, išlygintos, naujos, tačiau tai yra tik darbdavio sudaryta iliuzija, kad viskas yra puiku. Taip nėra! Sąlygos yra nepakenčiamos! Darbdavys verčia rizikuoti mūsų ir keleivių gyvybėmis, nes turime vairuoti netvarkingus autobusus.

Darbo užmokestis neatitinka realybės – darbo sutartyje skaičiai yra kitokie, palyginus su skaičiais, kurie pasiekia mūsų banko sąskaitas. Mes, vairuotojai, neturime nei kur pavalgyti ar pailsėti, kai esame pietų pertraukoje“, – piktinosi streikuojantis vairuotojas.

 Savaitės viduryje streikuojantys darbuotojai pareiškė, kad prie streiko prisijungia ir kitų „MyCiti“ dukterinių įmonių darbuotojai – aptarnaujantis personalas, valytojai, apsaugininkai. „Šios įmonės darbdaviai išnaudoja darbuotojus, tačiau tai niekam nerūpi. Norime vesti socialinį dialogą su miesto valdžia, meru. Iš jų pusės iki šiol nėra jokio atsakymo. Norime, kad mūsų skundai būtų nagrinėjami, o ne peržiūrimi ir paliekami dulkėti ant stalo“, – apmaudą liejo vairuotojas, profesinės sąjungos komiteto narys.

Straipsnyje kalbama apie kitą pasaulio kraštą. Tačiau ši situacija beveik analogiška UAB „Kuršėnų autobusų parko“ autobusų vairuotojų istorijai. Valdžios atstovai ar bendrovės darbdavys nenori leistis į jokį socialinį dialogą. Beveik prieš mėnesį buvo kreiptąsi dėl analogiškų problemų, su kuriomis susiduria autobusų vairuotojai, tačiau nei rašto, nei skambučio LPS „Sandrauga“ administracija nesulaukia…

LPS „Sandrauga“ informacija

Originalus tekstas iš www.bbc.com