Niekam negali pasiskųsti, nes esi iš kitos šalies

2018-10-31

Ukrainiečiai Lietuvos įmonėse vis dažniau patiria didelę diskriminaciją ir spaudimą iš darbdavių. Į mūsų šalį atvykstantys ukrainiečiai, bando griebtis „šiaudo“, bando ieškoti įstaigų ar organizacijų, kurie suteiktų jiems bent menkiausios teisinės pagalbos, susidūrus su problemomis darbo aplinkoje. LPS „Sandrauga“ jau ne kaedf58cd1bbc4e908d9c8ce5cfd5a535drtą teisiškai konsultavo ukrainiečius, kurie atvyksta ieškoti laimės ir dirbti Lietuvos įmonėse. Tačiau čia užsieniečiai yra greitai „nuskausminami“ ne tik finansiškai, tačiau ir  emociškai.

Lietuvos valdžia yra sukūrusi „puikų“ mechanizmą, gudrią schemą, kurią į Lietuvos rinką dideliais srautais yra pritraukiama Ukrainos gyventojų, dėl didesnių atlyginimų ar geresnio gyvenimo. Paskutinis atvejis „Sandraugoje“ – Ukrainietis, kuris atvažiavo laimės ieškoti į vieną Lietuvos įmonę, kuri pagrinde įdarbina tolimųjų reisų vairuotojus. Darbo santykių pradžia buvo pakankamai gera – žadėtas nemažas darbo užmokestis, geros darbo sąlygos, nemokamas apgyvendinimas, dienpinigiai…

Būdamas komandiruotėje darbuotojas pakliūvo į eismo įvykį, kuriame susidūrė du tos pačios įmonės autovežiai. Kas kaltas nėra aišku iki šiol, nes įmonė jau beveik 4 mėnesius nepateikia jokio eismo įvykio protokolo, kurį surašė tos šalies, kur įvyko avarija, policijos pareigūnai. Iki komandiruotės pabaigos iš ukrainiečio nebuvo reikalaujama nieko: nei detalaus pasiaiškinimo, prisipažinimo padarius avariją, nei reikalaujama padarytos žalos atlyginimo už įvykusi eismo įvykį. Tik po komandiruotės grįžęs į Lietuvą, iš įmonės vadybininko gavo dvi „malonias“ staigmenas: darbuotojas turės atlyginti eismo įvykyje padarytą žalą – 10 tūkstančių eurų. Darbdavys tokia sumą įvardino, kaip „taikų susitarimą“.

Taip pat iš kart po eismo įvykio buvo inicijuotas dienpiniginių sustabdymas. Nesutikus pasirašyti šios sutarties darbuotoją pasiekė grasinimai, kad jam teks padengti visą įmonei padarytą žalą, kuri siekia net 100 tūkstančių eurų. Pranešęs darbdaviui, kad jis priklauso profesinei sąjungai, darbuotojas už kelių valandų buvo išvarytas iš įmonei priklausančio motelio patalpų, taip pat iš jo buvo reikalaujama nedelsiant pasirašyti vadinamą „taikos susitarimą“. Vėliau iš įmonės prasidėjo psichologinis spaudimas, kad Lietuvoje nebegaus darbo, nebus sugražinti darbuotojui priklausantys dokumentai, t.y. medicinos knygelė ir pan.

LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis komentuodamas šią ukrainiečio istoriją pabrėžia, kad: „Tokie dalykai tik kompromituoja Lietuvą, kaip valstybę, ši situaciją idinga, apgaunama vis daugiau iš užsienio atvyksiančių darbuotojų, o tai nedaro garbės nei Lietuvai, nei patiems Lietuvos darbdaviams“.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga” informacija