Pasirašyta Nacionalinė kolektyvinė sutartis

2018-11-05

Šiandien pasirašyta Nacionalinė kolektyvinė sutartis. Pasirašant šią sutartį buvo pasiektas bent šioks toks pareigūnų darbo sąlygų pagerinimas. Nacionalinės kolektyvinės sutarties pasirašymas turi kelis teigiamus aspektus.

Įvertinus mokestinę reformą, kuri įsigalios nuo 2019 m. sausio 1 d. ir galios iki 2019 m. nustatomas didesnis pareiginės algos bazinis dydis – 173 eur (neatskaičius mokesčių). Taip pat profesinės sąjungos nariui „Sandrauga“ nustatoma papildoma apmokamų kasmetinių atostogų diena, profesinės sąjungos nariui suteikiamos 10 darbo dienų mokymosi atostogos, paliekant už jas vidutinį darbo užmokestį, arba suteikiamos 20 darbo dienų mokymosi atostogos, paliekant už jas 50 procentų jo vidutinį darbo užmokestį.

Visi kiti niuansai palikti derinimui, nes šalys sutarė, kad palaikys glaudų socialinį dialogą.  „Labai keista, kad policijos departamentas nepasirašo jokių sutarčių, už juos darbą atlieka Vyriausybė. Departamentas atliktus darbus pateikia kaip „iškeptą blynelį“: tą padarėm, aną padarėm, o iš tikrųjų patys nepajudina nė piršto. Nemanau, kad policijos departamente nėra atsakingų asmenų, kurie ignoruotų bendrą ES susiklosčiusią praktiką, kurioje viską dabar stengiamąsi sprestį per kolektyvines sutartis“- komentavo LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Žinoma, visada ir visur atsiranda kritikų, kurie teigia, kad Nacionalinės kolektyvinės sutarties pasirašyti nereikėjo, tačiau jie net nesistengia nurodyti pagrindinio argumento, kad tarkime, „per mažo pareiginės algos bazinio dydžio padidėjimo vyriausybės buvo išreikalauta“. Tačiau, kad kaip bebūtų, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis mano, kad vienokiu ar kitokiu būdu, profesinės sąjungos ir vyriausybė susėdo prie bendro derybų stalo. Tai viena iš pirmųjų istorinių sutarčių, kurias pasirašo vyriausybė kartu su profesinėmis sąjungomis.

LPS „Sandrauga“ informacija