LPS „Sandrauga“ pirmininkas lankėsi radijo diskusijoje

2018-11-10

Lapkričio 7 d., Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis lankėsi „Tauragės radijo“ laidoje, kurioje su „Sandraugos“ pirmininku buvo diskutuojama apie profesinių sąjungų vaidmenį Tauragės regione ir atstovavimą darbinio išnaudojimo atvejais, bei profesinių sąjungų indėlį ginant migrantus darbuotojus Lietuvoje nuo nesąžiningų darbdavių. Pokalbių laidoje taip pat lankėsi ir savo poziciją išsakė Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimo centro vadovė Kristina Mišinienė ir Valstybinės darbo inspekcijos Tauragės skyriaus vedėjas – vyriausiasis darbo inspektorius Raimundas Leonavičius.45398327_1110101372489998_4472381640399650816_n

Laidoje daug dėmesio buvo skirta silpnąjai pusei – darbuotojui, kurie net to patys nejusdami yra labai dažnai išnaudojami darbdavių, tą ne kartą laidoje paminėjo ir pats VDI Tauragės skyriaus viršininkas.

„Tauragėje ir jos apylinkėse LPS „Sandrauga“ turi nemažai padalinių, kuriems priklauso skirtingų  profesijų specialistai. Darbo išnaudojimo atveju tikrai nemažėja, daugiausia todėl, kad darbuotojai bijo prarasti darbą, aišku nes, daugeliui tai yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Darbdaviai dažnai pamiršta, kad turi gerbti darbuotojo privatų gyvenimą, garbę bei orumą, darbo aplinkoje negali jo menkinti, iš jo tyčiotis, bauginti „prarasi darbą“ ir pan. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar, darbdavį ir darbuotoja jungia įsipareigojimas – darbo sutartis ir atlyginimas. Darbdavys privalo organizuoti darbą, ir mokėti sulyg tą darbo užmokestį, užtikrinti darbo sąlygas, o darbuotojas nepriekaištingai vykdyti ir atlikti darbo funkcijas. Tačiau, šiuo metu esanti praktika parodo, kad daugiausia Darbo ginčų kyla dėl darbo užmokesčio. Daugelis darbuotojų nežino, kad sprendžiant darbo ginčą iš darbdavio galima reikalauti ir neturtinės žalos: sumenkinimas, įvairios neigiamos emocijos, patiriami išgyvenimai. LPS „Sandrauga“ visuomet išklauso kiekvieną profesinės sąjungos narį, t.y. darbuotoją, ir kiek leidžia mūsų orgaznizacijos fiziniai pajėgumai, stengiamės atstovauti ir ginti darbuotojus visos Lietuvos mastu.

Darbuotojas, kuris patiria bet kokias neigiamas pasekmes darbe susijusias su finansais ar emocijomis, dažniausiai susikaupusią nepykantą išlieja namuose, savo šeimos narių akivaizdoje. Dirbant tokioje įmonėje darbuotojo gyvenime susidaro tarsi „uždaras ratas“ nuo kurio neįmanoma pasislėpti… O taip yra todėl, kad žmonės tyli, kažko bijo, nėra vidinio pasitikėjimo, kad tik pats žmogus gali nulemti savo darbą, gyvenimą, likimą. Vaižgantas yra rašęs: „Tas prakeistas nuolankumas“, – radijo laidoje kalbėjo LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis norėtų dar kartą padėkoti „Tauragės radijui“ už galimybę sudalyvauti tokio pobūdžio diskusijoje, už švietėjišką misiją, viešinant tokias problemas.

LPS „Sandrauga“ informacija