Vilkinamas darbuotojui palankaus sprendimo priėmimas

2018-11-14

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ gavo socialinio darbuotojo prašymą, pakonsultuoti dėl darbo nuotoliniu būdu. Darbuotojas augina mažametį vaiką, kuriam, nėra nei vienerių metų. Norėdamas daugiau laiko praleisti su šeima ir vaiku, po LPS „Sandraugos“ teisininkų konsultacijos, įstaigos direktorei parašė prašymą, dėl leidimo dalį savo darbo laiko dirbti nuotoliniu būdu.index

Darbuotojas savo prašyme akcentuoja tai, kad dirbdamas nuotoliniu būdu, nepadarytų jokių neigiamų pasekmių įstaigai, kadangi darbas su klientais nenukentėtų, o vėlesnis darbo dienos laikas yra skirtas pasiruošimui įstaigoje vykstančioms veikloms, dokumentų pildymui, aktualios informacijos užimtumui įstaigoje ieškojimui ir pan.

Paprasta ir aiški situacija tarp vadovo ir darbuotojo pamažu perauga į netiesioginį konfliktą, kuris pagardintas diskriminacijos prieskoniais. Pirmą kartą užregistruoti savo prašymo dėl nuotolinio darbo darbuotojas pas vadovę vyko spalio pradžioje. Kad ir kaip bebūtų gaila, darbuotojui iš pirmo karto buvo neatsakyta ir jo prašymas neužregistruotas, todėl pakartotinai teko registruoti prašymą. Vadovaujantis Darbo kodekso 46 str. 2 d., darbdavys gavęs tokį prašymą, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo prašymo gavimo dienos turi pateikti darbuotojui atsakymą raštu ir jame nurodyti, kad sutinka arba nesutinka (šiuo atveju atsakyme turėtų būti nurodoma priežastis, dėl kurios darbdavys nesutinka leisti darbuotojui dirbti nuotoliniu būdu).

Tačiau vietoje aiškaus atsakymo pagal pakartotinį prašymą, darbuotojas gavo tik labai neaiškų dokumentą, kuriame ruošiamasi darbo komisijos žinioje nagrinėti iškeltą klausimą tik po geros savaitės. Praėjus kelioms dienoms po įvykusio komisijos posėdžio, darbuotojas iš sudarytos Darbo komisijos gauna dar vieną raštą, kuriame prašoma pateikti informaciją, per kiek laiko darbuotojas iš įstaigos grįžta namo, 2016 – 2017 metų pravestų užsiemimų ataskaitas bei dokumentus, darbo savaitės individualias darbo laiko nuotraukas, tiksliai, minučių tikslumu nurodant, kokie darbai tuo metu atliekami ir kiek sunaudota jiems laiko. Paprasčiau tariant, vyksta palankaus sprendimo priėmimo darbuotojui vilkinimas. Pakartotinai Darbo komisiją situacijos svarstymui bus kviečiama lapkričio pabaigoje.

Panašu, kad ši socialinio darbuotojo situacija išsirutulios į Darbo ginčą, kadangi darbuotojas daugiau nebenori būti kvailinamas ir žeminamas…

Sekite šios situacijos naujienas…

LPS „Sandrauga“ informacija