Kitą savaitę – viešos diskusijos dėl vasaros ar žiemos laiko

2018-11-16

Europos Sąjungai atsisakant laiko sukiojimo, Lietuvoje kitą pirmadienį ir antradienį vyks viešos konsultacijos, kurį – vasaros ar žiemos – laiką pasirinkti kaip nuolatinį. Jų rezultatai bus panaudoti, tariantis su kaimyninėmis šalimis bei priimant galutinį sprendimą. Konsultacijose dalyvaus ministerijos bei suinteresuotos šalys, socialiniai partneriai, susisiekimo ir kitų sričių įmonės, pranešė Susisiekimo ministerija.time-management-920x539 Jų metu norima surinkti nuomones, argumentus bei pasiūlymus, kaip prisitaikyti prie būsimų pokyčių. Šiuo metu šalyje, be to, vyksta visuomenės nuomonės tyrimas. „Visuomenės nuomonės tyrimas, konsultacijos padės išsiaiškinti, kuriam nuolatiniam laikui – vasaros ar žiemos – šalis norėtų teikti pirmenybę.

Rezultatai bus naudojami tariantis su kaimyninėmis šalimis bei galutiniam sprendimui dėl sezoninio laiko pasirinkimo priimti“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis. Konsultacijoje kviečiamos dalyvauti ir Susisiekimo ministerijos valdomos ir įmonės – „Oro navigacija“, Lietuvos oro uostai, Klaipėdos jūrų uosto direkcija, Civilinės aviacijos administracija, Pasienio kontrolės punktų direkcija, „Lietuvos geležinkeliai“, Lietuvos paštas ir Lietuvos transporto saugos administracija. Vežėjams diskusijoje atstovaus asociacija „Linava“ ir Lietuvos vežėjų sąjunga, informacinių ir ryšių technologijų sektoriui – asociacija „Infobalt“.

Praėjusią vasarą Europos Komisijos surengta vieša ES gyventojų apklausa parodė, kad didžioji dalis – 84 proc. respondentų norėtų atsisakyti sezoninio laiko keitimo. Tokią nuostatą pagrindžia ir moksliniai tyrimai. Jie, pasak Higienos instituto Technologijų vertinimo skyriaus vadovės Raimondos Janonienės, rodo, kad net vienos valandos pokytis kelioms dienoms gali sutrikdyti biologinį ritmą, neigiamai veikia miego trukmę ir kokybę.

Galiojant vasaros laikui, šviesusis paros metas ryte prasideda vėliau ir vakare trunka ilgiau, palyginti su žiemos laiku. O esant žiemos laikui, šviesusis paros metas rytais prasideda anksčiau, bet anksčiau sutemsta vakarais.

BNS.lt informacija