Darbo ginčas Kaune: ginsime savo profesinės sąjungos nario teise

2018-11-29

Lietuvos profesinės sąjungos teisininkė L. Rudzevičiutė jau kelias savaites ruošia dokumentus reikalingus Darbo ginčų komisijos posėdžiui, kuriais remiantis bus ginamos dar vieno darbuotojo, tiksliau tolimųjų reisų vairuotojo teisės. Darbuotojas kreipėsi į profesinę sąjunga „Sandrauga“ su prašymu jam padėti, kadangi stambų verslą valdantis darbdavys neišmoka viso jam priklausančio atlyginimo ir yra sustabdęs didžiąją dalį dienpinigių.getty_511869056_2000133420009280146_340750

Pagal Lietuvos Respublikos Darbo Kodekso 107 str. 3 d., „jeigu darbuotojas komandiruojamas į užsienį, darbuotojui privalo būti mokami dienpinigiai, kurių maksimalius dydžius ir jų mokėjimo tvarką nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė arba jos įgaliota institucija“. Dienpinigių nemokėti ar sustabdyti darbdavys neturi teisės.

Tačiau, kaip bebūtų, viena įdomesnių šios istorijos detalių, per krovinio perdavimą besikeičiant vairuotojams į „Sandrauga“ besikreipęs darbuotojas darbdavio žinioje buvo specialiai paliktas vienoje iš Europos sąjungos valstybių ir už savo lėšas turėjo grįžti atgal į Lietuvą.

Toks nesusipratimas atsitiko dėl to, kad darbuotojas prieš saugiai priduodant krovinį kitam įmonės darbuotojui, trumpąją žinute perspėjo darbdavį, jog grįžęs į Lietuvą parašys prašymą išeiti iš darbo.

Dėl visų šių aplinkybių darbuotojas patyrė ne tik neigiamų emocijų, todėl iš darbdavio bus reikalaujama atlyginti ne tik patirtus ekonominius nuostolius, tačiau ir neturtinę žalą, susijusią su pablogėjusia savijautą.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija