Pasikartojantys vairuotojų-ekspeditorių žeminimo atvejai

2018-12-06

Vairuotojai-ekspeditoriai jau ne kartą kreipėsi pagalbos į Lietuvos profesinę sąjungą „Sandrauga“. Ne išimtis yra ir pastarasis atvejis. Vairuotojas kreipėsi į LPS „Sandrauga“ nurodydamas, kad nuo šių metų liepos 5 d. iki rugsėjo 21 d. dirbo vienoje Kauno rajono įmonėje vairuotoju-ekspeditoriumi.gg (1)

Rugsėjo 21 d. vairuotojas parašė prašymą atleisti iš darbo dėl netinkamų darbo sąlygų, t.y. neišmokant vairuotojui darbo užmokesčio ir dienpinigių už atliktą darbą, taip pat naudojamo psichologinio smurto darbe iš įmonės direktoriaus, verčiant vairuotoją dirbti nesaugiomis darbo sąlygomis, t.y. vairuoti techniškai netvarkingą autovežį bei pažeidinėti leistinas krovinio aukščio apribojimų normas.

Darbo sutartis turėjo būti nutraukta darbuotojo prašymu pagal LR DK 55 str. 1 d. vairuotojas nurodė, kad su juo nebuvo galutinai atsiskaityta: pagal įmonės pateiktas avansines apyskaitas darbuotojui buvo neišmokėta darbo užmokestis už kelis mėnesius, neišmokėti dienpinigiai, kompensacija už nepanaudotas atostogas bei darbuotojo patirtos išlaidos komandiruotės metu. Darbdavys ne dėl darbuotojo kaltės uždelsęs atsiskaityti su darbuotoju 2 mėn., todėl skaičiuotina ir netesybų suma. Įmonės vadovo savavališkų neteisėtų veiksmų, t.y. pagal darbuotojo parašyta prašymą atleisti jį iš darbo (vadovaujantis LR DK 54 str. 1d.) nepaisymą ir neatleidimą iš darbo, dėl to paskiriant darbuotojui pravaikštas. Šiuo atveju, darbuotojas negali gauti jokių socialinių išmokų.

Visą darbo įmonėje laikotarpį darbuotojas patyrė neturtinę žalą dėl nuolatinės nesaugios ir stresinės darbo aplinkos, t.y. darbuotojas buvo verčiamas vairuoti netvarkingą autovežį, tuo pačiu sukeliant autovežio vairuotojo sveikatai galimą pavojų, keliant stresą ir įtampą, dėl ko darbuotojas dirbo nesaugiomis darbo sąlygomis – jausdamas nuolatinę įtampą ir stresą, taip kenkdamas sveikatai ir patirdamas vadinamąją neturtinę žalą.

Nemokamas darbo užmokestis bei komandiruotėse priklausantys dienpinigiai – tai dar viena priežastis, kodėl darbuotojas patyrė pažeminimą bei sumenkinimą kitų žmonių akivaizdoje. Darbuotojas negavęs jam priklausančių išmokų, privalėjo skolintis pinigų iš kitų asmenų, kad turėtų galimybę patenkinti bent būtiniausius žmogiškuosius poreikius. Dėl patiriamos stresinės įtampos suprastėjo darbuotojo sveikatos būklė bei gyvenimo kokybė.

Darbuotojas buvo priverstas kreiptis į gydymo įstaigą. Darbuotojui pasireiškė nerimo, emociniai sutrikimai, miego kokybės sumažėjimas, paskirtas ambulatorinis gydymas, atliekami detalesni sveikatos tyrimai.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija