Profesinių sąjungų naujienos tarptautiniu mastu

2019-01-18

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ seka Tarptautines naujienas, kuriuos yra susijusios su užsienio ar Europos Profesinių sąjungų ar konfederacijų veikla. Pateikiame tarptautiniu mastu šią ir praeitą savaitę įvykusius ir tebevykstančius profsąjunginius įvykius: streikai, protestai…veliavos-76423405

1. Surengtas didžiausia streikas istorijoje

Nuo praeitos savaitės 150 milijonų Indijos darbuotojų  pirmą kartą istorijoje 6 darbo dienoms visiškai paralyžavo darbą. Susivienijus dešimčiai šalyje veikiančių profsąjungų ir keletui nepriklausomų federacijų, šalyje pasiektas istorinis streikas. Prie streiko prisijungė įvairių profesijų bei sektorių darbuotojai: iš gamybos, kasybos, energetikos, transporto, bankininkų, viešųjų paslaugų darbuotojų, bei statybos. Šalies darbuotojų streiką taip pat palaiko ir solidarizuojasi žemės ūkio darbuotojai bei stambūs ūkininkai.

39724752493_0ca80cf2f9_z

Pagrindinis šio streiko tikslas – solidarizuotis, bei jungtis į profesines sąjungas. Savo ruožtu profesinės sąjungos reiklauja, kad vyriausybė ratifikuotų konvencijas, kuriuos darbdaviams suteikia daugiau teisių prieš darbuotojus. Taip pat streikuojančios profesinės sąjungos pateikia ir kitus iškeltus reikalavimus:

  1. Vieninga darbuotojų socialinė apsauga ir teisingi įstatymai.
  2. Minimalus darbo už-mokestis ne mažesnis kaip 213 JAV dolerių per mėnesį, su indiksavimo nuostatomis.
  3. Padidinti pensijas darbuotojams, su didesniu darbo stažu.
  4. Jungti ir solidarizuoti darbuotojus į profesines sąjungas.

Originalų tekstą rasite paspaudę ČIA

2. „Mes verti daugiau“, – protestavo daugiau nei 30 tūkstančių pedagogų

Pirmadienį Los Andžele protestavo daugiau kaip 30 tūkstančių pedagogų, kurie iš viso apima 640 tūkstančius studentų. Paskutinį kartą toks protestas įvyko 1989 metais. Protestas sėkmingai plečiasi po visą valstiją. Prisijungė ir žemiausius atlyginimus gaunantys mokytojai, kurie reikalauja didesnio atlyginimo ir geresnių mokymosi sąlygų studentams.

105677462-1547499392617unitedteacherslosangelesstrike.600x400

Pasibaigus protestui, visi išsikelti tikslai buvo pasiekti – pedagogus pasiekė didesni atlyginimai. Tokie darbuotojų susivienijimai dar kartą parodo, kad priklausimas profesinei sąjungai iš tikrųjų gali būti sėkmingas. Daugelis pedagogų yra ir buvo nusivylę švietimo sektoriumi, tačiau po tokių įvykių žmonės tiki, jog visi kartu gali iškovoti ar laimėti užsibrėžtus tikslus.

3. Darbuotojai reikalauja didesnio atlyginimo

Smulkiojo, vidutinio verslo bei viešojo sektoriaus aptarnavimo srityse dirbantys darbuotojai Tunise sukilo į nacionalinį streiką. Vienas rimčiausių padarinių – darbuotojai sutrikdė darbą oro uosto terminaluose. Mokyklos, kolegijos, universitetai ir viešojo maitinimo įstaigos buvo visiškai uždarytos. Taip pat buvo paralyžuotas viešasis transportas ir tūkstančiai susivienijusių darbuotojų išėjo į gatves. Profsąjungų lyderis kalbėjo, jog šis streikas pavyko visų 100 procentų. Darbuotojai nepatenkinti, jog valdžia nori apriboti darbuotojų teises, tačiau padidinti jas darbdaviams.

tunisas

Darbuotojai reikalauja, kad vidutinis darbo užmokestis didėtų kasmet. Dabar vidutinis atlyginimas Tunise nesiekia 500 eur.

 Nuoroda ČIA

4. Derybos dėl teismo darbuotojų reikalavimų tęsiasi

Teismo darbuotojų streikas tęsiasi jau trečia diena. Streikuoja teismo biuro padėjėjai, apskaitos specialistai, teismo referentai, vaikų apsaugos specialistai, teisininkų padėjėjai. Ketvirtadienį, sausio 17 dieną buvo pranešta, kad Paslaugų darbuotojų tarptautinė sąjunga pagaliau sės prie derybų stalo su Fresno teismo administracija, dėl „nesąžiningos darbo praktikos“. „Mes vis dar esame pasiruošę derėtis ir tarpininkauti, kaip darbuotojų atstovai“, – kalbėjo streikuojačios profsąjungos lyderis D. Dedmon.

JRWSEIUSTRIKE1

Darbuotojai reikalauja, kad sumažintas darbo dienos laikas būtų vėl padidintas iki 40 valandų per savaitę, darbo užmokestis būtų didinamas pagal darbuotojo turimą stažą, bei socialinės garantijos taikomos visiems darbuotojams. Streiką savaitės pradžioje pradėjo 200 – 250 teismo darbuotojų. Trečiadienį vis dar streikavo 150 aukštesnės instancijos teismo darbuotojų. Nuoroda ČIA

Parengė Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“