Susitikimas su Švietimo, mokslo ir sporto ministru A. Monkevičiumi

2019-01-23

Sausio 22 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis,  LPS „Sandrauga“ teisininkas R. Levinskas bei komiteto narė D. Gurevičienė dalyvavo susitikime su naujai išrinktu Švietimo, mokslo ir sporto Ministru Algirdu Monkevičiumi. Susitikimas įvyko Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje. 50690252_2243790692546829_6471665857008238592_n

Susitikimo metu LPS „Sandrauga“ pirmininkas ir Ministras A. Monkevičius aptarė bendras Švietimo sektoriaus problemas, kolektyvinių sutarčių teikiamus privalumus ir naudą, bei nepalankius švietimo įstaigų vadovų sprendimus dėl švietimo bendruomenės ateities. Susitikimo su ministru metu LPS „Sandrauga“ pirmininkas ne kartą pabrėžė, kad iš naujojo ministro A. Monkevičiaus tikisi glaudžios partnerystės, racionalaus bei konstruktyvaus bendradarbiavimo dabar ir ateityje siekiant socialiai atsakingos Valstybės kūrimo.

Susitikimo metu taip pat aptartas svarbus klausimas – kolektyvinės sutartys švietimo įstaigose. LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęsturtis Juknis ne kartą akcentavo, kad direktoriai bijo, o Švietimo skyrių administracija blokuoja, bet kokį socialinį bendradarbiavimą tarp švietimo įstaigų ir profesinių sąjungų, bei bet kokią kitą informaciją susijusią su kolektyvinių sutarčių pasirašymu ar derybų pradžia. Iš turimos praktikos susidaro išvada, kad sutaupytos lėšos negali būti panaudotos darbuotojų socialinėms ir ekonominėms reikmėms pagerinti.

LPS „Sandrauga“ teisininkas R. Levinskas taip pat atskleidė, su kokiomis problemomis pagrinde susidūria švietimo įstaigos darbuotojai. Bet kokia ekonominė pagalba darbuotojams yra tikrai reikalinga, todėl kolektyvinių sutarčių pasirašymas turėtų būti prioritetas padėčiai pagerinti.

Kalbėdamas susitikime LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis taip pat pabrėžė, kad: „Europinės patirties įgyvendinimui ir socialinio dialogo stiprinimui, gerosios patirties įgyvendinimui iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos tikimės realių veiksmų. Esame įsitikinę, kad socialiai atsakingos Valstybės ateities galime pasiekti tik dirbdami vieningai.

Mūsų, kaip profesinės sąjungos pagrindinis tikslas yra, kad valdininkai suprastų, jog kaimo ar rajono mokyklos nėra pelno ar ekonominės naudos siekiančios sritis. Jeigu viskas bus taip uždarinėjama kaip dabar, netolimoje ateityje susidursime su pasekmėmis: didėjantis neraštingumas, mokslo stoka, tuštėjančios kaimo vietovės. Visa tai „naujosios“ neoliberalizmo atšakos pasekmės…

Brangiai kainuojančios ir išlaidų reikalaujančios, atsipirkimo ekonominės grąžos neduodančios viešojo sektoriaus įstaigos turi veikti regionuose, kaimuose, bei rajonuose! Tos įstaigos turi veikti! Mes, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ ir kitos profesinės sąjungos turime rūpintis, kad atokiausiose Lietuvos kampeliuose esančios švietimo sektoriaus įstaigos funkcionuotų.

Tokios nedidelės švietimo įstaigos sudaro natūralų Valstybės branduolį, neremiant šių įstaigų prarasime dalį Valstybės pagrindo… Valdininkams reikėtų atrasti naują formulę, kaip tolygiai visuose sektoriuose paskirstyti išlaidas. Lietuvos viešasis sektorius nėra koks nors didelis verslo planas! Viešajame sektoriuje turime matyti perspektyvą – turime sukurti tokias sąlygas, kad žmonės nebeišvyktų iš Lietuvos“…

LPS „Sandrauga“informacija