Profesinių sąjungų – nariams geresnės sąlygos mokytis ir papildoma atostogų diena

2019-01-24

Nuo šių metų sausio mėnesio Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ bei kitų dviejų profesinių sąjungų nariai gali pasinaudoti geresnėmis sąlygomis gauti apmokamas mokymosi atostogas bei per metus atostogauti viena diena ilgiau. Tai aktualu darbuotojams, kurie priklauso profesinei sąjungai.nacionaline sutartis

Trys profesinės sąjungos, tarp jų ir LPS „Sandrauga“ praėjusiais metais su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu pasirašė Nacionalinę kolektyvinę sutartį, kurioje taip pat įtvirtinamas 173 eurų pareiginės algos bazinis dydis. Šis dydis taikomas apskaičiuojant visų valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų, valstybės pareigūnų, teisėjų, karių ir valstybės politikų darbo užmokestį.1034164_51805455aa677ba0fbf716c27526a5ca

Apmokamos mokymosi atostogos       

Remiantis Nacionaline kolektyvine sutartimi, pasirašiusioms profesinėms sąjungoms priklausantiems darbuotojams jų pasirinkimu už mokymosi atostogas gali būti paliekamas vidutinis darbo užmokestis už 10 darbo dienų arba 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio už 20 darbo dienų, netaikant Darbo kodekse nurodyto 5 metų darbo stažo reikalavimo.

Primename, kad pagal Darbo kodeksą darbuotojams, kurių darbo santykiai su darbdaviu tęsiasi ilgiau negu 5 metus, už mokymosi atostogas, kurios trunka iki 10 darbo dienų per vienus darbo metus, mokama ne mažiau kaip pusė darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio. Vadinasi, jeigu darbuotojas neturi šio stažo, darbdavys už mokymosi atostogas mokėti neprivalo.

Kuomet darbuotojui, dirbančiam ilgiau nei 5 metus, darbdavys suteikia ilgesnes nei 10 darbo dienų mokymosi atostogas, jis moka ne mažiau kaip pusę vidutinio darbo užmokesčio tik už 10 darbo dienų, o likęs mokymosi atostogų laikotarpis nėra apmokamas.

Papildoma atostogų diena

Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje taip pat įtvirtinta ir papildoma garantija gauti vieną papildomą apmokamų kasmetinių atostogų dieną, kuri turi būti išnaudojama per vienerius metus. Neišnaudojus, teisė į tokią dieną prarandama.