TARPTAUTINĖS NAUJIENOS: ESPU – direktyvos spragos, kurios gali pakenkti viešojo sektoriaus darbuotojų teisėms

2019-02-11

Praeitą savaitę Europos parlamentas, Europos Komisija ir Europos vadovų taryba sutarė dėl siūlomos direktyvos, dėl skaidrių ir iš anksto numatytų darbo sąlygų. Projekte viešojo sektoriaus darbuotojams suteikiamos papildomos teisės, tačiau vyriausybė įtvirtino spragą,public sector workers deserve better logo 950 px kuri leis tam tikroms viešojo sektoriaus darbuotojų grupėms – netaikyti svarbių direktyvos nuostatų. ESPU tokį sprendimą smerkia ir mano, kad vyriausybė piknaudžiauja savo galiomis ir darbuotojų interesais…

Nauji direktyvos pakeitimai, kurie galios tik sąraše esančioms specialybėms:

  1. Protingas įspėjimo terminas prieš pakeičiant darbo grafikus;
  2. Teisė gauti išmokas, jei darbo grafikas yra atšaukiamas ir pakeičiamas neperspėjus darbuotojo per protingą terminą;
  3. Reikalavimas darbdaviams apmokėti už mokymus, kurių metu darbuotojas kelia kvalifikaciją;
  4. Bandomojo periodo mažinimas;
  5. Darbuotojų teisė dirbti antraeilį darbą, kuris yra nesusijęs su pirmaeiliu darbu (grafikai nesikerta);

Direktyvos nuostatos apima platų specialybių spektrą, tačiau Europos viešojo sektoriaus darbuotojų profesinė sąjunga (ESPU) primygtinai reikalauja, kad į specialybių sąrašą būtų įtraukti valstybės tarnautojai, teisėsaugos pareigųnai, greitosios pagalbos darbutojai ir kiti viešojo sektoriaus darbuotojai.

Jų neįtraukimas į sąrašą reiškia, kad šių specialybių darbuotojai negalės pasinaudoti kitiems dirbantiesiems suteikta galimybę dėl apmokamų mokymų, bandomojo laikotarpio apribojimų ir pan. ESPU teigia, kad šios direktyvos nuostatos kelia nepagrįsta darbuotojų diskriminaciją, kuriai Europos sąjunga turėtų siekti užkirsti kelią. ESPU svarstys, kokių priemonių reikia imtis siekiant užkirsti kelią susidariusiai problemai bei akivaizdžiam vyriausybės piknaudžiavimui savo privilegijomis, kaip svarbiausios reguliavimo institucijos. ESPU ruošiasi šį klausimą iškelti Europos sektoriaus socialinio dialogo komitete.

Originalų tekstą rasite paspaudę čia.

Paruošė LPS „Sandrauga“