Užsienio naujienos: Rumunijoje darbuotojai kovoja dėl teisingo darbo užmokesčio

2019-04-13

Rumunijoje darbuotojai kovoja dėl didesnio ir teisingo darbo užmokesčio įmonėje. Po kelias savaites besitęsiančių protestų, daugiau nei 420 įmonės „Electrolux“ darbuotojų vis dar įmonės vadovų reikalauja atlygį už darbą padidinti bent 3 eurais už dieną. Jau pusantro mėnesio įmonės vadovybė neatsako į protestuotojų reikalavimus ir nekeičia pozicijos dėl atlyginimo dydžio, kuris leistų darbuotojų šeimoms užtikrinti tinkamą ir orų pragyvenimą šalyje.stir

Kaip kompromisą įmonė „Electrolux“ darbuotojams siūlo 1 euru per dieną padidintą atlyginimą bei 1 euro premijas už 100 procentinį darbo lankomumą, t. y. darbuotojui ši premija neskiriama jeigu jis suserga, tą savaitę turi laisvadienį ar dėl panašios pateisinamos priežasties neatvyksta į darbą. Visus vietinės valdžios bandymus įsitraukti, skatinti socialinį dialogą ir tarpininkauti tarp įmonės ir įmonėje veikiančios profesinės sąjungos, trikdė įmonės atsisakymas konstruktyviai bendradarbiauti.

ddd

Tarptautinė švedų įmonė Rumunijos darbuotojams moka atlyginimą apie 360 eurų per mėnesį. Taip pat įmonė pasirūpina darbuotojų maitinimu, vadovo teigimu, maitinimas per mėnesį kainuoja iki 400 eurų. Įmonėje veikiančios profesinės sąjungos lyderis teigė, jog tikisi, kad įmonė „Electrolux“ visoje šalyse, įskaitant ir Rumuniją, turėtų elgtis vienodai. Vadovybė turėtų ne delsiant pradėti konstruktyvų dialogą su profesine sąjunga ir užtikrinti orų darbo užmokestį bei tinkamas darbo sąlygas. Šiuo metu mokamas atlyginimas yra žemiau Rumunijos minimalaus atlyginimo ribos.

http://www.industriall-union.org/ informacija