Rūpintis reikia ne tik kaliniais, bet ir dirbančiaisiais

2019-05-24

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ pirmininkas K. Juknis su Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų profesinės sąjungos pirmininku D. Skinkiu ir Marijampolės pataisos namų profesinės sąjungos komiteto nariu D. Kraptavičiumi susitiko su Kalėjimų departamento vadovybe. Posėdžio metu buvo aptartos pagrindinės dirbančiųjų darbo sąlygų, užmokesčio ir kitos aštrios esminės problemos.gg

Posėdžio metu neliko nepaliesti pavojingų darbo sąlygų ir padidėjusio darbo krūvio klausimai, darbo ir poilsio rėžimo tarnybos metu situacijos. Kalėjimų departamento atstovai patikino, kad apmokėjimo už darbų pavojingumą klausimą privalės spręs kiekvienos atskiros įstaigos vadovas, atsižvelgęs į darbo saugos ir sveikatos komiteto išvadas. Svarbu paminėti, kad profsąjungos nariai įeinantys į šiuos komitetus būtų aktyvūs ir nenuolaidžiaujantys.

Departamento atstovai sutiko su K. Juknio teigimu, kad poilsio metu ar laisvadieniais pareigūnai neturi dalyvauti jokiuose mokymuose ar nuotoliniu būdu dalyvauti švietėjiškose veiklose, kurias organizuoja administracija. Labai svarbus ir privalomas aspektas darbdaviui yra gerbti darbuotojo šeimyninius įsipareigojimus bei visapusiškai įgyvendinti darbo ir šeimos darnos principą.

Paliestas ir Marijampolės pataisos namų direktoriaus R. Kavaliausko „žygdarbis“. Ignoruodamas įstatymų reikalavimus bei negavęs LPS „Sandrauga“ padalinio komiteto sutikimo, jis vis tiek skyrė nuobaudą profesinės sąjungos „Sandrauga“ komiteto nariui. Klausimas yra labai paprastas: ar arogantiški vadovai gali vadovauti ir vesti socialinį dialogą su darbuotojų atstovais, jeigu žengia tokius kvailus, į niekur nevedančius žingsnius.

Yra ir geresnių naujienų: departamentas žada ateityje turėti du psichologų etatus. Manome, jog psichologai ir jų paslaugos Kalėjimų sistemoje dirbantiems asmenims yra būtini.

Pirmininkas K. Juknis taip pat posėdžio metu priminė, kad Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriui – pataisos namams ir Marijampolės pataisos namams paruošti ir pateikti kolektyvinių sutarčių projektai. Turėti įstaigoje kolektyvinę sutartį yra didelis privalumas. Tik bėda, kad ne visi vadovai tai supranta ir žino.

Matant „varganą“ finansavimą darytina išvada, kad šioje sistemoje niekas nekovoja dėl tinkamesnio finansavimo, bet laukia stebuklo iš dangaus. Tapo aišku, kad šios sistemos finansavimas yra tikrai varganas, tačiau tik aiškinantis ir derantis kartu, teikiant pasiūlymus ir kontroliuojant darbdavio veiksmus (tai nustato įstatymas LR PSĮ 17 str.) galima bent iš dalies pagerinti sunkią ir sudėtingą dirbančiųjų padėtį.

Profsąjungoms svarbiausia dirbančiųjų saugios ir sveikos darbo sąlygos, tinkamas darbo užmokestis, o ne politiniai žaidimai.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija