Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

2019-05-25

  • Streikuoja populiaraus greito maisto restorano McDonald‘s darbuotojai. Dirbantieji šią savaitę sukėlė didžiulį nepasitenkinimą įmonės vadovybe, pasak jų nepasitenkinimo akcija planuota būtent tada, kai kompanija ruošiasi kasmetiniam susitikimui su investuotojais ir akcininkais. Dešimtys greito maisto restorane dirbančiųjų moterų jau ne pirmą kartą pateikė skundus vadovybei dėl lyčių diskriminacijos ir priekabiavimo darbo vietoje.mcdonals

  • Savaitės pabaigoje (gegužės 23 d.) prie akcijos prisijungė kasininkai ir virėjai, kurie surengė streiką, kuris jau apėmė jau 13 miestų šalyje. Darbuotojai reikalavo geresnių darbo sąlygų bei didesnio valandinio atlyginimo, diskriminacijos ir priekabiavimo prie moterų panaikinimo įmonėje, taip pat lygių teisių visame McDonald‘s tinkle dirbantiems darbuotojams. Prie streikuojančių darbuotojų prisijungė ir trys kandidatai būsimuose prezidento rinkimuose.
  • Demokratai Amerikoje sieks išsaugoti profesines sąjungas ir jų neliečiamumą. Šiuo metu vis dar veikia priemonės, kurios buvo priimtos respublikonų. Tikslas – sunaikinti šalyje veikiančias ir darbuotojų teises ginančias profesines sąjungas. Vadinamosios teisinės priemonės dabar leidžia darbuotojui nemokėti nario mokesčio, kas savo ruožtu žlugdo profesinių sąjungų veiklą. Pavyzdžiui, iki 1950 metų vienas iš trijų darbuotojų priklausė profesinei sąjungai, o dabar tik vienas iš dešimties darbuotojų priklauso profsąjungai. JAV atlikti tyrimai rodo, kad toks narių nuosmukis iš dalies priklauso ir nuo didėjančios pajamų nelygybės ir stagnacijos darbo užmokesčio kilime.
  • Darbuotojai dirba vis daugiau, tačiau atlyginimuose tai neatsispindi. Per pirmuosius tris šių metų mėnesius darbuotojai Amerikoje padidino darbo našumą ir tuo sugriovė ekonomistu pagrįsta išvestą statistiką.
  • Profesinės sąjungos ragina balsuoti Europos parlamento rinkimuose – už teisingesnę Europą, demokratiją ir socialinį teisingumą. Kiekvienas pilietis turi skirti savo balsą toms politinėms jėgoms, kurios sieks socialinio teisingumo, geresnių darbo sąlygų, didesnių atlyginimų ir kitų socialinių – ekonominių aspektų darbuotojams ir visiems gyvenantiesiems Europos sąjungoje.ES balsuokite

 

 

 

 

www.vox.com ir www.etuc.org/en puslapių informacija