Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

2019-06-26

Tarptautinės darbo organizacijos (angl. ILO) naujoji 100-mečio deklaracija įpareigoja vyriausybes ir darbdavius dirbti deramai ir suteikti darbuotojams pilnavertišką ir pilnai aprūpinta darbo vietą. Naujoji Jungtinių Tautų tarptautinės darbo organizacijos deklaracija „Darbo ateitis“ (angl. Future of work“) priimta TDO šimtmečio konferencijoje, reiškia, kad vyriausybės ir darbdaviai turės dar glaudžiau bendradarbiauti su profesinėmis sąjungomis ir dėti dvigubai daugiau pastangų, kad radikaliai pakeistų esamą situaciją pasaulinėje ekonomikoje dėl laisvosios prekybos, reguliavimo panaikinimo, skaitmenizavimo bei klimato kaitos krizės, kuri ypatingai sparčiai prisideda prie darbo vietų mažėjimo.ilo-100-years

Šimtmečio deklaracija ragina visas 187 valstybes dirbti kartu bei vystyti socialinį dialogą. Deramas darbuotojų užimtumas, tinkamas darbas, kuris užtikrina saugą ir sveikatą darbo aplinkoje, lyčių lygybės klausimas, švietimas darbuotojams, tvari ir skaidri socialinė apsauga, tinkama privatumo ir asmens duomenų apsauga. Tarptautinė darbo organizacija ragina keisti požiūri į veiksmingiausią teisinį būdą derėtis – kolektyvines derybas.

Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinis sekretorius Luca Visentini sakė: „Šiuo metu yra daug šalių, įskaitant ir Europą, kur darbas nebūtinai garantuoja gyvenimą be skurdo ir pakankamas pajamas pragyvenimui. Žmonės gaunantys minimalų uždarbį nesugeba išgyventi ir tenkinti bent jau minimalių poreikių. Turime visą tai keisti! Ši deklaracija yra labai svarbi mums visiems, todėl turime siekti ypatingų įsipareigojimų ir pastabų ją įgyvendinant“.

www.etuc.org