Kol kiti tik afišuojasi geranorišku bendradarbiavimu su bendrovės vadovais, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ iš tikrųjų veikia

2019-07-01

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ birželio 12 d. kartu su socialiniais partneriais Valstybine darbo inspekcija atliko neplaninį patikrinimą AB „Kelių priežiūra“ dėl darbo sąlygų itin karštomis darbo dienomis. Profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas, teisininkai bei viešųjų ryšių specialistas nedelsiant po gauto profesinės sąjungos narių prašymo padėti, išskubėjo į tris narių nurodytus objektus ir automagistralių kelių ruožus, kuriuose, tądien nežmoniškai karštomis sąlygomis, buvo verčiami dirbti darbuotojai. Termometro stulpeliai rodė 35 laipsnius karščio, o jutiminė temperatūra siekė dar daugiau.ffds

Darbuotojų situaciją neatsitiktinai susidomėjo ir žurnalistai, kurie kartu su „Sandrauga“ atstovais bei VDI inspektoriumi dalyvavo neplaniniame patikrinime. Savo išleistame straipsnyje jie rašė, jog „nesuvokiamo karščio banga pasitiko vos tik išlipus iš automobilio. Karštis išmuša vien ramiai stovint pavėsyje, o ką jau kalbėti apie sunkų fizinį darbą, kai saulės atokaitoje saulė spirgina odą“.

Apsilankius vietose, kuriuose dirbo kastuvais besimojuojantys darbuotojai, jie vienas po kito pritariamai linksėjo, jog darbo laikas turėtų būti keičiamas arba ankstinamas tokiomis karštomis dienomis. „Niekada nebuvo net užuominos, kad galėtume anksčiau ateiti į darbą dirbti, pavyzdžiui, prie asfaltavimo darbų. Tačiau ar verta čia žudytis ir „dėt“ sveikatą dabar? Jau ne vienerius metus dirbu šioje bendrovėje, čia žmogus niekad nebuvo prioritetas“, – nusivylimo kalbėdamas neslėpė vienas iš kelininkų. Profesinės sąjungos „Sandrauga“ teisininkai bei VDI inspektorius vienbalsiai teigė, jog grafiko pakeitimas būtų paprasčiausias, bet efektyviausias veiksmas susidūrus su tokiomis oro sąlygomis. Tiesa, darbuotojai šmaikštavo, jog palyginus su kolegomis jie „dirba rojuje“. Kitiems tenka esant tokiam karščiui dirbti su smala bei ugnimi, taip pat lieti asfaltą.

65834769_2294960760551047_1243261902545485824_n

Neplaninio patikrinimo metu, darbuotojai pasakojo, kad neturi jokių apsauginių priemonių nuo darbo karštyje, net vandenį atsigaivinimui neretai perka ir vežasi patys. Apie asmens higieną ir fiziologinius poreikius nėra nei kalbos, dirbantiesiems liepiama eiti „į krūmus“. Daugiau nei pusė bendrovės darbuotojų yra vyresnio amžiaus ir darbas tokiame karštyje daro didžiulę įtaką jų sveikatai. Profesinės sąjungos „Sandrauga“ nariai dirbantys bendrovėje teigia, kad tokiame karštyje atidirbęs negali net užmigti, o ryte pasitinka pakilęs kraujo spaudimas, dėl ko nuolatos turi gerti vaistus“.

Vis dėl to, profesinė sąjunga „Sandrauga“ pasiekė rezultatų: tą patį birželio 12-sios dienos vakarą po Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ ir VDI neplaninio patikrinimo buvo gauta informaciją, jog bendrovė informavusi darbuotojus, jog esant tokiems karščiams bus trumpinamos darbo valandos, o darbo proceso eigoje planuojamos dažnesnės papildomos pertraukėlės atokvėpiui. Gaila, kad bendrovė purtosi socialinio dialogo ir, matyt, renkasi jai parankesnius ir „tylesnius“ partnerius.

ffds

Tačiau labai gaila, kad kiti, kurie šioje „kovoje“ dėl darbuotojų gerovės turėtų būti socialiniai partneriai ir bendradarbiauti prisidengdami garsiai neafišuojamais, bet svarbiausia veiksmingais profesinės sąjungos „Sandrauga“ darbais ir gerąją praktiką nori visus laurus prisiimti sau.

Vis dėl to, patariame nebūti tais, kurie tik išklauso ir apibendrina, būkite tie, kurie iš tikrųjų kažką veikia…

LPS „Sandrauga“ informacija